eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Medvepánik tört ki Erdélyben

Medvepánik tört ki Erdélyben

Két embert sebesített meg hétfőn reggel egy medve a dél-erdélyi Fogarason – írta az Agerpres hírügynökség. A Magyar Idők arról számol be, hogy Székelyföldön már jó ideje mindennaposak a nagyvadak támadásai.

Egy 39 éves férfira és egy 14 éves lányra támadt hétfő reggel egy medve a romániai Fogarason. Mindkettőjüket kórházban kezelik. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint az incidens a város egyik utcáján, egy tömbház mellett történt. A helyiek az utóbbi hetekben már többször látták a vadállatot a településen, az erdészek kilövési engedélyt is kértek a román környezetvédelmi ügynökségtől.

Brassó és Fogaras környékén több garázdálkodó medvét észleltek az elmúlt időszakban, Székelyföldön pedig már jó ideje szinte mindennaposak a nagyvadak károkozásai, támadásai.

Egyelőre egyetlen medve ártalmatlanítására sem adott még engedélyt a bukaresti környezetvédelmi tárca, holott az erre vonatkozó miniszteri rendeletet már szeptember elején kibocsátották. A Hargita megyei vadászegyesületek csaknem ötven medve kilövésére kértek engedélyt, ám választ még senki sem kapott, a tétlenség közben pedig folyamatosan nő a vadkárok száma.

Mint arra a Székelyhon hírportál emlékeztet, Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter egy hónapja aláírta ugyan azt a dokumentumot, amely különleges körülmények között száznegyven medve és száz farkas esetében teszi lehetővé a beavatkozást, de érdemi előrelépés azóta nem történt.

Becslések szerint Romániában négyezertől tízezerig terjedhet a barna medvék száma. Szakértők úgy vélik, hogy a jelenleg az állatok rendelkezésére álló tér két-háromezer példányt tudna eltartani optimális körülmények között. Márk Előd turisztikai szakember szerint ha a populáció létszáma meghaladja a rendelkezésre álló élőhely kapacitását, az elkerülhetetlenül ember–medve konfliktusokhoz vezet, ami a termőföldek megrongálásával, haszonállatok elpusztításával, végső esetben emberek megtámadásával jár.

A konkrét lépések megtételét elsősorban az állatvédő szervezetek akadályozzák, szerintük ugyanis a rendelet törvénytelen és megsérti a nagyvadak védelmére vonatkozó hazai, illetve nemzetközi előírásokat. A vadászegyesületek, de a székely megyék vezetői is elégedetlenek a rendelettel, szerintük engedélyezni kellene a medvék ötezer euróig (mintegy 1,5 millió forint) történő értékesítését, különben a kilövés csak veszteséggel jár, így azt senki nem vállalja.

Az EU környezetvédelmi irányelve előírja a vadon élő állatok populációjának megőrzését. Erre beavatkozási kvóták vannak. Míg Svédország a háromezres medveállományához képest 312 beavatkozást hagyott jóvá – Horvátország pedig 1500-ból 110-et, Szlovénia 500-ból 65-öt, Szlovákia 1000-ből 30-at, Finnország  1500-ból 120-at –, addig Romániában 2016-ban eltörölték a kvótát - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×