eur:
393.79
usd:
364.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Orbán Viktor fellépést kért Junckertől az ukrán törvény miatt

Orbán Viktor fellépést kért Junckertől az ukrán törvény miatt

Az InfoRádió értesülései szerint Orbán Viktor Brüsszelben egy Olaszországnak létrehozandó, az észak-afrikai migrációs hullám megfékezésére szolgáló uniós pénzügyi alap létrehozását javasolta.

Az ukrán oktatási törvény, a kettős mérce és a migráció is szóba került szerda este Jean-Claude Juncker és a Visegrádi 4-ek vezetőinek közös vacsoráján. A csúcs előtti estére az Európai Bizottság elnöke hívta meg a V4-ek kormányfőit munkavacsorára.

Az InfoRádió úgy értesült, Orbán Viktor miniszterelnök a vacsorán

felvetette, hozzanak létre egy pénzügyi alapot Olaszországnak

az Afrikából érkező migránsok hullámainak megállítására. Ez hasonló lenne, mint a Törökországnak korábban létrehozott pénzügyi alap, és az uniós tagállamok hasonló arányú hozzájárulásával jönne létre.

Róma ezt a pénzügyi keretet felhasználva folytathatná erőfeszítéseit az Észak-Afrikából kiinduló migráció leállítására.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a parlamentben azt mondta, egy sikeres, gazdaságilag eredményes, Európa számára a stabilitást jelentő régió miniszterelnökei találkoztak a bizottság elnökével.

Orbán Viktor beszélt az ukrán oktatási törvényről is, és

a leghatározottabb fellépésre kérte Jean-Claude Junckert

az ügyben, annak érdekében, hogy az eddigi jogok továbbra is megillessék a magyar nyelvet használó tanulókat – közölte Lázár János

Az InfoRádió úgy tudja, a Törökországról kialakítandó uniós álláspont vitáiban Orbán Viktor azt hangsúlyozta, a török-uniós viszony és a balkáni térség európai integrációja összetartozó kérdések, ezért ismét szorgalmazta Szerbia és Montenegró mielőbbi felvételét a közösségbe.

A magyar kormányfő a vacsorán azt is szóba hozta, hogy a nyugati és a keleti tagállamok között ne alkalmazzanak az uniós intézmények kettős mércét.

A magyar kormányfő szerda este óta tárgyal Brüsszelben, ahol az állam és kormányfők csúcstalálkozója előtt részt vett az Európai Néppárt magas szintű megbeszélésén is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×