eur:
393.52
usd:
364.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tanácstalan a Trump-kormány

A Trump-kormányzatnak nincs kidolgozott stratégiája Szíriára vonatkozóan, nem döntöttek még arról sem, hogy mi legyen Rakka, az Iszlám Állam (IÁ) lassan már csak volt de facto szíriai fellegvára felszabadítása után - jelentette az amerikai NBC hírtelevízió.

Rakka felszabadítását hetek óta jósolja a várost ostromló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szervezet, amelyet az Egyesült Államok és az általa vezetett nemzetközi katonai koalíció támogat.

Az amerikai hírtévé forrásainak közlései szerint Donald Trump amerikai elnök kormánya még nem dolgozott ki egy Szíriára vonatkozó kiterjedtebb stratégiát, különösképpen arra, hogy Szíria keleti részeit teljesen megtisztítsák az IÁ fegyvereseitől. Arra sincs terv, hogy ha sikerül is győzelmet aratni a dzsihadista szervezet felett, hogyan akadályozzák meg Damaszkuszt, vagy éppen a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét támogató Iránt befolyásuk kiterjesztésében ezekben a térségekben.

Az Egyesült Államok szempontjából kifejezetten kényes kérdés az, hogy a Washington szíriai politikájának megfelelő hatalomátadást, azaz Aszad távozását a hatalomból miképpen is tudnák elérni - közölte az NBC.

A hírtelevízió tudomása szerint a Trump-kormányban

sok keményvonalas politikus ragaszkodik Aszad eltávolításához,

köztük Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. Ennek ellenére akadnak olyanok is, akik azon a véleményen vannak, hogy "Aszad az egyetlen tényező, amely megakadályozza, hogy Szíria egy, a térséget elnyelő fekete lyukká változzon".

Katonai és diplomáciai tanácsadók is egyöntetűen azt javasolják, hogy Washington tegyen lépéseket a Törökországgal egyre feszültebbé váló viszony enyhítésére. A hírtelevízió közlése szerint az Ankarával fenntartott kapcsolatok romlása komolyan megnehezítheti a hat éve háború sújtotta közel-keleti ország stabilizálását, különösen Irán és Oroszország fokozatosan növekvő befolyásának tekintetében.

A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta az NBC értesüléseit.

A dzsihadisták által 2014-ben elfoglalt Rakka ostroma júniusban kezdődött. Visszafoglalása mérföldkő lesz a dzsihadista szervezet által kikiáltott kalifátus felszámolásának folyamatában. Ryan Dillon amerikai ezredes, a nemzetközi koalíció szóvivője korábban azt közölte, hogy Rakkában már csak mintegy 300-400 dzsihadista maradt. Dillon arra is felhívta a figyelmet, hogy a város felszabadításának végső fázisa sem lesz egyszerű, a Washington vezette koalíció nem is szab határidőt a műveletek befejezésére.

Az Iszlám Állam iraki fellegvárából, Moszulból már kisöpörték a szervezetet.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×