eur:
395.1
usd:
366.14
bux:
65172.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Jó a kapcsolat, de viták is lehetnek a magyar és az új osztrák kormány között

Jó a kapcsolat, de viták is lehetnek a magyar és az új osztrák kormány között

Az új osztrák vezetés egyfajta új kapcsolódási pont lehet az uniós integrációt gyorsítani szándékozó német-francia tengely és az ezt lassítani kívánó V4-ek között – mondta az InfoRádiónak Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője pedig úgy véli, jó a kapcsolat a leendő osztrák kancellár és a magyar kormány között, ami mindenképpen a kapcsolatok javulását eredményezheti, viták azonban továbbra is lesznek.

Pulai András szerint a menekültkérdés kulcspontja volt az osztrák választásnak. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) kancellárjelöltje, Sebastian Kurz meglehetősen markánsan foglalt állást a válsággal kapcsolatban, hasonló állásponton van Orbán Viktorral, így a választás eredménye jó hír a magyar miniszterelnök számára is – véli a Publicus Intézet vezetője. 

Az ÖVP és a Szabadságpárt (FPÖ) esetleges koalíció érdekes kombináció lehet, ugyanis a volt külügyminiszter, Sebastian Kurz és pártja kifejezetten

Európa-párti, de magáévá tette a Szabadságpárt menekültpolitikáját

– tette hozzá a szakértő.

Várható, hogy az új kancellár olyan partnerekkel működne együtt a kormányban, akik EU-barát politikát folytatnak, valószínűleg szándéka felcsatlakozni a német-francia tengelyre, de szinte biztos, hogy ez nem fog maradéktalanul sikerülni – véli az elemző.

„Ausztriában a választók 15-20 százaléka levélben szavaz”

– hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel. Így a jelenlegi számok egyáltalán nem tekinthetők végeredménynek. Az viszont biztos, hogy Sebastian Kurz győzött, és ez az ő személyes teljesítményének tudható be – tette hozzá a Nézőpont Csoport vezetője.

Mráz Ágoston Sámuel is a bevándorláspolitikában látja a győzelem fő okát. Kétféle kormányösszetétel lehetséges:

  • a Néppárt vagy a Szabadságpárttal áll össze,
  • esetleg folytatják a jelenlegi nagykoalíciót az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ), csak szerepváltással.

Az elemző szerint a magyar kormány jó személyes kapcsolatot ápol a potenciális kancellárral, ahogy ideológia kapcsán is sok az átfedés. A két államvezetés között azonban viták is várhatók, többek között adókérdésekben és a bankok szerepvállalásával kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

A bankszektor átlagánál is kiugróbb eredménnyel zárta 2023-at az MBH Bank: a tavaly május 1-jei fúzióval létrejött hitelintézet 345 milliárd forintos korrigált adózás előtti teljes átfogó eredményt ért el. Az elért 33%-os tőkearányos nyereség jócskán felülmúlja a piac átlagát, pedig rendkívül konzervatívan céltartalékoltak. A bankcsoport több sikeres akvizíciót is végrehajtott, a mérlegfőösszege 500 milliárd forinttal emelkedett, és ebben a Fundamenta felvásárlása még nincs is benne, utóbbi egyébként 16,1%-ról 20,6%-ra fogja növelni lakossági hitelpiaci részesedésüket. A részleteket a tőzsde honlapján megjelent gyorsjelentés mellett egy csütörtöki sajtótájékoztatón ismertette a menedzsment.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×