Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Brutális vihar közelít

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Orkán erejű széllel, özönvízszerű esőzéssel és nyárias hőmérsékletekkel érkeznek a Brit-szigetek fölé hétfőn az Ophelia hurrikán addigra valamelyest szelídülő áramlatai - írja a Magyar Idők.

A jelenleg hármas kategóriájú Ophelia az Atlanti-óceán felett, az Azori-szigetek irányából tart Írország, Észak-Írország és Nagy-Britannia északi térségei felé. A brit meteorológia vasárnapi előrejelzése szerint a vihar nyomvonalán óránkénti 130 kilométeres sebességű széllökésekre is számítani kell, és helyenként rövid idő alatt 50 milliméternyi eső is lehullhat - írja a Magyar Idők.

Az Ophelia napra pontosan harminc évvel az utóbbi három évszázad legpusztítóbb nagy-britanniai vihara után érkezik. Az Ophelia egyébként meteorológiai kuriózum, mert a tudományos adatgyűjtések szerint nem volt még ilyen erős, Európa felé tartó hurrikán – idézi a Magyar Idők Tóth Tamás meteorológus MTI-nek mondott szavait.

"Példátlan, hogy ez a 3-as erősségű vihar Európa felé vette az irányt."

Az Ophelia az Azori-szigetek felől érkezik a Brit-szigetekhez, és a számítások azt mutatják, hogy már nem hurrikánként, hanem mérsékelt övi ciklonként ér partot, de akár 160-170 kilométeres széllökések is lehetnek az ír partoknál. Tóth Tamás szavai szerint az Ophelia „megbolondította” Európa és Észak-Afrika időjárását, mivel a ciklon által a Szahara felől beszívott meleg levegő miatt Spanyolországban 36, a Kanári-szigeteken 43 Celsius-fokos maximális hőmérsékletet mértek, de a marokkói 40, valamint az angliai 25 fok is abszolút szokatlannak számít ilyenkor.

A meteorológus jelezte: az októberi szép, tartós meleg Magyarországon is részben annak a levegőnek köszönhető, amely a hurrikán előtt Európa felé áramlik. A hurrikánok erősségét egyébként a „fűtőanyag-mennyiség” határozza meg, és a fűtőanyag ebben az esetben a meleg óceán - írja a Magyar Idők.