eur:
393.32
usd:
367.76
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Néppárti győzelem az osztrák választáson

Néppárti győzelem az osztrák választáson

A szavazatok több mint háromnegyedének megszámlálása után Sebastian Kurz, a választást biztosan megnyerő Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, a legvalószínűbb új kancellár bejelentette, hogy a győzelemmel járó felelősséget "nagy alázattal" felvállalja.

Megismételte, hogy Ausztriának fontos reformokra, változásokra van szüksége, és pártja legnagyobb parlamenti erőként teljes egészében ezt a célt fogja szolgálni.

Christian Kern leköszönő kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke szintén örömét fejezte ki, hogy pártja jobban szerepelt az előrejelzések alapján vártnál. Jelezte azt is, hogy a pártelnöki posztról nem kíván lemondani - ez a választás előtt gyenge eredmény esetére felmerült.

Az SPÖ a legfrissebb részeredmények szerint a második erő lesz a parlamentben.

Az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Heinz-Christian Strache remek sikernek nevezte pártja szereplését, és megerősítette, hogy az FPÖ nyitott a tárgyalásokra az előtte végzett erőkkel. A legtöbb elemző az ÖVP és az FPÖ közötti koalíciós tárgyalásokat vár, de a várhatóan kormányalakítási megbízáshoz jutó Kurz azt mondta, hogy számos lehetőséget lát, és egyelőre ezek egyikét sem zárja ki. Hozzátette, hogy stabil kormányt szeretne.

Az FPÖ közel 6 százalékot javított legutóbbi parlamenti választási szereplésén, és 26 százalék körüli eredménnyel a harmadik helyre várható.

Alexander van der Bellen államfő szintén az ORF-nek nyilatkozva megerősítette, hogy Kurzot fogja megbízni kormányalakítással, ha a végeredmény megfelel az eddig ismeretessé vált részeredményeknek, Az elnök mindazonáltal előbb konzultációkat folytat a parlamentbe jutott többi párt vezetőjével.

A friss részeredmények is azt mutatják, hogy a Zöldek kiesnek a parlamentből. Vezetőjük, Ulrike Lunacek keserű kudarcnak, súlyos csalódásnak nevezte az eredményt. Emlékeztetett arra, hogy Európa-párti, erős ellenzéki szerepre készültek.

Tajani és Merkel is gratulált

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a Twitteren gratulált vasárnap Sebastian Kurznak, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjének a választási győzelemhez. Ugyancsak gratulált Kurznak vasárnap este Angela Merkel német kancellár is.

"Arra számítunk, hogy erős, Európa-párti kormány alakul majd, amely közös jövőnk érdekében fog munkálkodni" - fogalmazott Tajani.

Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai parlamenti delegációjának vezetője Sebastian Kurz "történelmi eredményét" méltatta. Karas közölte: várakozásai szerint annak a kérdése, hogy Ausztria milyen szerepet játsszon az EU-ban, nagyon fontos részét képezi majd a koalíciós tárgyalásoknak.

A bécsi külügyminisztérium közleménye szerint Merkel kancellár telefonon hívta fel Sebastian Kurzot, és gratulált győzelméhez. Ezenkívül eszmecserét folytattak az ausztriai és általánosságban az európai politika helyzetről.

A még nem végleges részeredmények szerint az ÖVP nyerte meg az előrehozott választást vasárnap a szavazatok 31,7 százalékával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×