eur:
393.27
usd:
367.42
bux:
66499.59
2024. április 25. csütörtök Márk

Madrid egyenes választ vár a katalán elnöktől

A spanyol kormány nem fogad el kitérő vagy kétértelmű választ a katalán vezetéshez intézett, hétfőn lejáró ultimátumára, egy ilyen homályos nyilatkozat esetén Madrid "kénytelen lesz intézkedéseket foganatosítani" - hangsúlyozta Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter szombaton a Cadena Cope rádiónak adott interjúban.

Madrid a függetlenségre törekvő régió esetében a spanyol alkotmány 155-ös cikkelyének alkalmazását fontolgatja, amely lehetőséget ad Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére a spanyol parlament jóváhagyásával.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő szerdán felszólította Carles Puigdemont katalán elnököt, hogy október 16-án 10 óráig adjon világos választ arra, hogy a katalán törvényhozásban tartott beszédében kikiáltotta-e a tartomány függetlenségét.

Puigdemont kedd este a katalán parlamentben arról beszélt, hogy az október 1-jén rendezett népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében.

Ezután a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

A másik határidő jövő hét csütörtökön 10 órakor jár le. Eddig kell ugyanis Barcelonának feladnia függetlenségi törekvését, s visszatérnie a törvényesség keretei közé.

Sajtóértesülések szerint Puigdemont egyebek között azt fontolgatja, hogy kedd esti beszédének nyomtatott változatát küldi meg válaszként Madrid ultimátumára.

Zoido ezzel összefüggésben kiemelte: csak egy igent vagy nemet fogadnak el. Hozzátette: igenlő válasz esetén a katalán elnök kívül helyezi magát a törvényen, s ha nem egyértelmű válasz érkezne Barcelonából, úgy Madridban abból fognak kiindulni, hogy a katalánok kikiáltották a függetlenséget.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×