eur:
394.06
usd:
365.26
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Meglepő, de nálunk is ez az egyik legveszélyesebb betegség

Meglepő, de nálunk is ez az egyik legveszélyesebb betegség

Kétszer több ember veszti életét Európában trombózisban, mint mell és prosztatarákban és közlekedési balesetben együttvéve. Pénteken volt a Trombózis Világnapja a betegség tüneteiről, a genetikai hajlamról és a kezelésről Pfliegler György, a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság vezetőségének tagja beszélt az InfoRádiónak.

A vénás tromboembólia a szív- és élrendszeri betegségek egyik nagyon súlyos válfaja, mely kiemelt halálozási tényező az Európai Unióban – hangsúlyozta az orvos. A felmérések szerint nagyobb médiafelületet kapó betegségeknél – például az AIDS-nél és a ráknál –, de az autóbaleseteknél is több halálos áldozatot követel.

Az utóbbi években jelentősen javultak a megelőzés esélyei,

melyhez a molekulatömegű heparinok alkalmazása, valamint az új típusú, szájon át bevehető alvadásgátlók elterjedése is hozzájárult.

A trombózisok száma azonban nem csökken,

száma azonban nem csökken, ami részben a demográfiai sajátosságoknak köszönhető: mivel ez betegség leginkább az idősekre jellemző, így az elöregedő társadalom, és a – többek között az egészségügy fejlődésének köszönhetően is – megnövekedett várható élettartam miatt magas a megbetegedések száma.

A szakértő arra is figyelmeztet, hogy nem kizárólag a szépkorúak vannak veszélyben, ugyanis vannak olyan

veleszületett, trombózisra hajlamosító tényezők,

melyek fiatal korban is vezethetnek tüdőembóliához vagy trombózishoz.

A vénás tromboembólia klasszikus tünete a fájó, megdagadó, bevörösödő láb, míg a tüdőembóliára mellkasi fájdalom, nehéz légzés és véres köpet észlelésekor lehet gyanakodni. De van, amikor ennél alattomosabban, kevésbé észrevehető módon alakul ki a betegség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×