eur:
394.41
usd:
370.26
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Harapós kedvében írja beszédét a katalán elnök - fotók

Megkezdte parlamenti beszédét Carles Puigdemont katalán elnök kedd este a barcelonai parlament rendkívüli nemzetközi érdeklődés övezte rendkívüli ülésén.

Harapós kedvében írja beszédét a katalán elnök - fotók

Megkezdte parlamenti beszédét a katalán elnök

Megkezdte parlamenti beszédét Carles Puigdemont katalán elnök kedd este a barcelonai parlament rendkívüli nemzetközi érdeklődés övezte rendkívüli ülésén. A beszédben értékeli az aktuális politikai helyzetet, de napirendre kerülhet Katalónia függetlenségének kinyilvánítása is.

A katalán elnök felszólalását eredetileg délután hat órára tervezték, de annak halasztását maga Puigdemont kérte a Junst Pel Sí (Együtt az igenért) kormányzó pártszövetség tanácskozása miatt, amely az ülést megelőzte.

A csúszás másik oka a katalán parlament házbizottságának rendkívüli ülése volt, amelyen a parlamenti ülés felfüggesztését kérte két ellenzéki párt a liberális középutas Ciudadanos (Állampolgárok), és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP).

Carles Puigdemont beszédének nincs meghatározott időkerete. Szavaira a parlamenti frakciók 10-10 percben reagálhatnak, az elnököt pedig megilleti a viszontválasz joga.

A katalán parlament épülete egy parkban található, amelynek bejáratát kora reggel a hatóságok biztonsági okokból lezárták, hogy a tüntetőket távol tartsák az épülettől.

Odakint, a parkhoz vezető sétányon, az ülést megkezdése előtt már órákkal elkezdett gyülekezni a tömeg, akik óriási kivetítőkön követhetik figyelemmel a benti eseményeket. Többségében a függetlenséget támogatva vonultak utcára, de egy, a spanyol egységet támogató kisebb mozgalom szintén demonstrációt hirdetett ugyanoda.

A spanyol kormány korábban azt közölte: ha a katalán elnök kinyilvánítja a függetlenséget, azt azonnali válaszlépések követik.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerda délután a madridi parlamentben

mond beszédet, amelyben a várakozások szerint reagál a katalán elnök nyilatkozatára.

Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást annak dacára, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol hatóságok és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Korábbi történések:

Az ülésterem üres - a beszédet egy órával elhalasztották. A Euronews úgy tudja, hogy Puigdemont elnök az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junkcerrel tárgyal. 

Megérkezett a katalán parlament épületébe a katalán elnök, akit hatalmas ováció fogadott.  

Az épület előtt a tömeg katalán zászlókat lengetve várja, a bejelentést.

Puigdemont a katalán törvényhozás ülésén "értékeli az aktuális politikai helyzetet", és az ülésen napirendre kerülhet Katalónia függetlenségének kinyilvánítása is.

Harapós kedvében írja beszédét a katalán elnök - fotók

A katalán kormány október 1-jén megrendezte a Spanyolországtól való elszakadásról szóló katalán függetlenségi népszavazást annak ellenére, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden, erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított.

Harapós kedvében írja beszédét a katalán elnök - fotók

A katalán törvényhozás ülése előtt a tartomány rendőrei vették körül a parlament épületét, a spanyol kormány viszont a pályudvarokra és repülőterekre küldött rendőröket.  

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×