eur:
393.52
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A katalán elnök a függetlenség kinyilvánításának felfüggesztését javasolja

A katalán elnök a függetlenség kinyilvánításának felfüggesztését javasolja

A kialakult feszültség csökkentésére szólított fel kedd esti beszédében a barcelonai parlament rendkívüli ülésén Carles Puigdemont katalán elnök.

Katalónia ügye európai ügy, ez kritikus és komoly pillanat, felelősséget kell vállalnunk azért, hogy kiküszöböljük és ne fokozzuk a feszültséget sem szavakkal, sem tettekkel - fogalmazott az elnök.

Szélsőséges helyzetnek voltunk tanúi, az európai demokrácia történetében először történt meg, hogy egy szavazás rendőrségi erőszak közepette zajlott - jelentette ki Carles Puigdemont, aki szerint Katalóniát megalázták, amikor megpróbálta módosítani saját státusát az alkotmány tiszteletben tartása mellett.

A katalán elnök párbeszédet javasol

Carles Puigdemont katalán elnök kijelentette, hogy mandátumot kapott a függetlenség kinyilvánítására, de azt javasolja, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében.

Kedd esti, a barcelonai parlament rendkívüli ülésén elhangzott beszédében az elnök úgy vélte, hogy a tartomány elnyerte a jogot arra, hogy függetlenné váljon.

Mindennek ellenére kijelentette:

javasolni fogja a parlamentnek a függetlenség kinyilvánításának felfüggesztését, hogy tárgyalásokat folytathassanak Spanyolországgal.

Puigdemont beszéde közben a katalánról hirtelen spanyol nyelvre váltott át, hogy az ország egész lakossága értse azt, amit mond.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×