Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A katalán elnök a függetlenség kinyilvánításának felfüggesztését javasolja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kialakult feszültség csökkentésére szólított fel kedd esti beszédében a barcelonai parlament rendkívüli ülésén Carles Puigdemont katalán elnök.

Katalónia ügye európai ügy, ez kritikus és komoly pillanat, felelősséget kell vállalnunk azért, hogy kiküszöböljük és ne fokozzuk a feszültséget sem szavakkal, sem tettekkel - fogalmazott az elnök.

Szélsőséges helyzetnek voltunk tanúi, az európai demokrácia történetében először történt meg, hogy egy szavazás rendőrségi erőszak közepette zajlott - jelentette ki Carles Puigdemont, aki szerint Katalóniát megalázták, amikor megpróbálta módosítani saját státusát az alkotmány tiszteletben tartása mellett.

A katalán elnök párbeszédet javasol

Carles Puigdemont katalán elnök kijelentette, hogy mandátumot kapott a függetlenség kinyilvánítására, de azt javasolja, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében.

Kedd esti, a barcelonai parlament rendkívüli ülésén elhangzott beszédében az elnök úgy vélte, hogy a tartomány elnyerte a jogot arra, hogy függetlenné váljon.

Mindennek ellenére kijelentette:

javasolni fogja a parlamentnek a függetlenség kinyilvánításának felfüggesztését, hogy tárgyalásokat folytathassanak Spanyolországgal.

Puigdemont beszéde közben a katalánról hirtelen spanyol nyelvre váltott át, hogy az ország egész lakossága értse azt, amit mond.