eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Navracsics Tibor elmondta, mi nem számít valójában a magyar ügyekkel kapcsolatban

Navracsics Tibor elmondta, mi nem számít valójában a magyar ügyekkel kapcsolatban

Az Európai Bizottság magyar tagja nem látott a brüsszeli testület asztalán olyan elképzelést, amely Soros György magyar származású üzletember korábban megjelent cikkeire hivatkozna. Navracsics Tibor az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta: a nagyobb volumenű döntéseket az állam-, és kormányfői tanács hozza meg. Németh Zoltán összeállítása.

Három nagy programot emelt ki az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa a testület hátralévő mintegy másfél évéből.

A jövőre esedékes kulturális örökség európai éve óriási lehetőséget jelent nemcsak a kultúra képviselői, hanem a tagállamok és a helyi közösségek számára is. Továbbá serkentheti a vitát az európai identitásról.

A két éve elindított európai sporthét több millió embert mozgat meg Európa-szerte – jelezte a politikus. A biztos abban bízik, hogy a rendezvény a jövőben még sikeresebb lesz.

Jövő év májusára elkészül a többéves pénzügyi keretterv kidolgozásának első tervezete,

amely egyértelmű irányvonalakat tartalmaz többek között a Magyarország számára égetően fontos közös mezőgazdasági politika finanszírozára, valamint a regionális és kohéziós pénzek szabályozása tekintetében.

Navracsics Tibor Katalónia függetlenségével kapcsolatban elmondta, hogy „a bizottság miközben elismeri, hogy spanyol belügyről van szó, sürgeti a feleket, hogy lehetőleg tárgyalásos úton mihamarabb rendezzék ezeket a kérdéseket”, ugyanis a válság eszkalálódása az Európai Unió egészére és a szakpolitikai kérdésekre is kihatna.

Az Európai Bizottság alapvetően magyar belpolitikai témának tartja a kormány legújabb nemzeti konzultációs kampányát – mondta a brüsszeli döntéshozó testület magyar tagja.

„A kommunikáció mikéntjének nem tulajdonítanak túlzott jelentőséget”,

sokkal inkább Magyarország bevándorlási válság kezelésében tanúsított tényleges részvételét veszik figyelembe az európai döntéshozók – magyarázta a politikus.

Navracsics Tibor kifejtette: a bevándorlással összefüggő kérdésekben csak javaslatot készít a bizottság, a nagyobb volumenű döntéseket az állam- és kormányfőket magában foglaló Európai Tanács hozza meg. Ez utóbbinak tagja Orbán Viktor is.

A bizottság egy bonyolult képlet alapján határozta meg, hogy az egyes országoknak hány menedékkérőt kell befogadnia a jövőben

– tette hozzá a biztos.

A miniszterelnök a múlt pénteki rádióinterjújában úgy fogalmazott: a „brüsszeli gépezet” Soros György tervét hajtja végre bevándorlásügyben, de a magyarok a „Soros-tervről” szóló nemzeti konzultáción megüzenhetik Brüsszelnek, hogy kiállnak a nemzeti érdekek mellett.

„Soros György ilyen témájú cikkei nem képezik a hivatalos referenciák területét”

– jelentette ki a Navracsics Tibor. Mindenki maga dönti el, hogy saját álláspontjának kialakításakor mit vesz figyelembe – tette hozzá. (A politikus megszólalásával kapcsolatban kemény üzenetet kapott Semjén Zsolttól a közrádió Vasárnap Újság című műsorában.)

Navracsics Tibor a civil törvénnyel összefüggő kötelezettségszegési eljárásról szólva elmondta: bízik a felek megegyezésében, máskülönben ez a kérdés is az Európai Bíróság elé kerülhet. Státuszánál fogva azonban nem tudott jóslatokba bocsátkozni, és véleményt sem mondani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×