eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Megállapodott a két párt

Több mint 12 órán át tartó tárgyaláson megállapodást kötött vasárnap késő este az Angela Merkel kancellár vezette német jobbközép CDU és bajor testvérpártja, a Horst Seehofer által vezetett CSU a menekültek befogadásáról, ezzel lezárult a pártszövetség csaknem két éve húzódó belső vitája.

A megállapodás részleteit a két pártelnök ismerteti hétfőn közösen sajtótájékoztatón.

A kiszivárgott részletek szerint a CSU által követelt évi 200 ezer fős menekültbefogadási felső határ gondolatát elvetették ugyan, de kölcsönös engedmények alapján olyan megállapodást kötöttek, amellyel mindkét párt tekintélye megőrzésével, arcvesztés nélkül zárhatja le a vitát.

A kompromisszumot rögzítő dokumentum szerint "azt akarjuk elérni, hogy a humanitárius okokból befogadott emberek (menekültek, menedékkérők, oltalmazottak és befogadottak, családegyesítéssel, áthelyezéssel és áttelepítéssel érkezők, leszámítva a hazajuttatottakat és az önként távozó menekülteket) száma ne haladja meg az évi 200 ezret".

Az országba érkező menedékkérőket különleges intézményekben, úgynevezett döntési és hazajuttatási központokban kell elhelyezni. A menedékkérőknek ezekben a központokban kell bevárniuk, hogy a menekültügyi hatóság döntsön kérelmükről. Az elutasított menedékkérőket közvetlenül ezekből az intézményekből kell visszajuttatni hazájukba.

Humanitárius szükséghelyzetben a kormánynak konzultálnia kell a szövetségi parlamenttel (Bundestag) arról, hogy miként kezelhetné Németország és az EU a menedékkérők esetleges tömeges beáramlását.

A rendszer másik alapeleme egy bevándorlási törvény, amely a menekültügytől függetlenül azt szabályozza, hogy milyen feltételekkel költözhetnek Németországba emberek az EU-n kívüli úgynevezett harmadik országokból azzal a szándékkal, hogy munkát vállaljanak.

A testvérpártok közötti további vitatott ügyekre is kiterjedő megállapodás után következhetnek az egyeztetések a kormányzati együttműködés lehetőségeiről a liberális FDP-vel és a Zöldekkel. Ezek az úgynevezett szondázó megbeszélések várhatóan az október 15-ei alsó-szászországi tartományi választás után kezdődnek.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×