eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Európa-szerte tüntettek Spanyolország egységéért

Európa-szerte tüntettek Spanyolország egységéért

Több mint háromszázezren tüntettek Katalónia elszakadása ellen és Spanyolország egysége mellett Barcelonában. Eközben egy friss helyi közvélemény-kutatás szerint a katalán többség nem támogatja az kettéválást.

A helyi hatóságok szerint Barcelonában 350 ezren tűntettek vasárnap Spanyolország egységéért. A békés felvonulás szónokai bírálták az elszakadás párti katalán kormányt, amely szerintük megtéveszti az országrész lakosságát.

A demonstrációt a Katalán Civil Társadalom nevű szervezet rendezte azzal a céllal, hogy hangot adjon a „csendes többségnek”. A tüntetésen Mario Vargas Llosa perui író is felszólalt. „A nacionalizmus háborúkkal, vérrel és halállal töltötte meg Európa, a világ és Spanyolország történelmét. Ez a nacionalizmus pusztít most Katalóniában is. Azért vagyunk itt, hogy ezt megállítsuk” – mondta a Nobel-díjas szerző.

A spanyol sajtó arról számolt be, hogy több európai helyszínen – így Londonban és Brüsszelben – is szimpátiatüntetés zajlott külföldön élő spanyol állampolgárok részvételével. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×