eur:
393.2
usd:
366.98
bux:
66561.41
2024. április 25. csütörtök Márk
Brutális Brexit-bosszú: a britek baját bánja sok uniós állampolgár Nagy-Britanniában

Brutális Brexit-bosszú: a britek baját bánja sok uniós állampolgár Nagy-Britanniában

Az uniós állampolgárok kiutasításának száma még sosem volt ilyen magas az Egyesült Királyságban azóta, hogy ilyen statisztikát vezetnek.

A Independent cikke szerint 2016 és 2017 június vége közötti 12 hónapban 5301 uniós állampolgárt utasítottak ki az Egyesült Királyságból, vagy tartottak fogva – írja a napi.hu. Ez a szám sohasem volt ilyen magas, mióta vezetnek ilyen statisztikát. Ez az említett időszakban 20 százalékos növekedésnek felel meg, bár a szám folyamatosan emelkedett a Konzervatívok hatalomra kerülése óta – jegyzi meg a brit lap.

Kritikus vélemények szerint

a Belügyminisztérium szándékosan vesz célba EU-s állampolgárokat

a brexit utáni megtorlás részeként, ezzel demonstrálva, hogy a kormány komolyan gondolja a bevándorlás visszaszorítását.

Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy az uniós állampolgárok az utóbbi időszakban történt fogva tartása és kiutasítása jogszerűen történt-e. A brit kormány szerint mind olyanok, akiknek bűncselekmény elkövetése miatt vagy egyéb veszélyforrásként nem kellene az országban lenniük.

A fogvatartott bevándorlók jogait védő alapítvány, a BiD igazgatója, Celia Clarke a The Observernek azt mondta: ha más európai ország tenné ugyan ezt a britekkel, akkor az jogos felháborodást váltanak ki. Szerinte az uniós állampolgárokat relatíve kis ügyek miatt tartóztatják le, vagy deportálják. Sőt, olyan esetekről is tudnak, amikor annak ellenére tartóztattak le uniós állampolgárokat, hogy semmilyen bűncselekményt nem követtek el, néha azért, mert mentális egészségügyi problémájuk van, vagy mert hajléktalanok.

Az uniós normák kimondják, hogy egy tagállam csak "súlyos közrendi vagy közbiztonsági okokból" utasíthat ki EU-s állampolgárt.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×