eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Döbbenetes hírek a Las Vegas-i lövöldözésről

Döbbenetes hírek a Las Vegas-i lövöldözésről

Joseph Lombardo seriff bejelentette: a Las Vegas-i koncert nézőire lövöldöző férfi öngyilkos lett abban a szállodai szobában, ahonnan a tömegre tüzelt. A friss adatok szerint döbbenetesen sok embert sebesített és ölt meg - ez az USA történetének legvéresebb lövöldözése. Szívszorító felvételek kerültek fel a világhálóra. A koncerten mintegy 22 ezren voltak. Az esetnek nincs magyar áldozata.

A seriff sajtótájékoztatóján közölte: a lövöldöző már azelőtt öngyilkos lett, mielőtt a rendőrök rárobbantották a hotelszoba ajtaját.

Magyar idő szerint hétfő délután Washingtonban bejelentették, hogy 58-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, a kórházakban pedig 515 sebesültet ápolnak.

Donald Trump amerikai elnök szerdán Las Vegasba látogat. Hétfő délelőtti beszédében kijelentette: "Velejéig gonosz cselekedet volt." Dicsérte a rendőri fellépést és egységre szólított fel a tragédia idején. "Az egységünket nem törheti meg a gonoszság. A kötelékeinket nem szakíthatja meg az erőszak."

Bejelentette azt is, hogy mindenütt félárbocra eresztik a nemzeti lobogót.

Az elkövető egy 64 éves helyi férfi, Stephen Paddock volt, aki a Las Vegas Stripen zajló zenei fesztivál résztvevőire nyitott tüzet helyi idő szerint vasárnap késő este - közölte a rendőrség. A férfi a szomszédos Mandalay Bay Hotel és Kaszinó 32. emeletéről lőtt a tömegbe.

A koncerten mintegy 22 ezer ember szórakozott, közéjük lőtt a merénylő. A támadás kisebb megszakításokkal mintegy 15 percig tartott szemtanúk beszámolói szerint.

A nevadai seriff elmondta, hogy azonosították annak a nőnek a tartózkodási helyét, aki a támadás előtt együtt utazott a tettessel. A Las Vegas-i rendőrség később közölte, hogy kihallgatása után a nő már nem gyanúsított, nem volt köze a lövöldözéshez. A támadóhoz két gépkocsi volt köthető, közülük az egyiket megtalálták.

Nem tudják, miért tette

A CNN arról számolt be, hogy a rendőrség egyelőre nem nevezi "terrorizmusnak" az esetet, mert előbb ki akarják deríteni, pontosan mi volt a férfi motivációja.

Később az Iszlám Állam közölte: vállalják a merényletet. A dzsihadisták szócsövének számító Aamák hírügynökség szerint a támadó néhány hónappal korábban áttért az iszlám vallásra - tudósított a Reuters. Washingtonban egyelőre nem erősítették meg a bejelentést.

Több amerikai médium magukat megnevezni nem kívánó tisztségviselőkre hivatkozva ugyanakkor azt közölte, hogy az IÁ bejelentésének nincs alapja. Az amerikai belbiztonsági minisztérium közleményben szögezte le, hogy "jelenleg nincs információ arról, hogy az országot különleges veszély fenyegetné".

A férfi által bérelt szállodai szobába az ajtó berobbantásával jutottak be a hatóságok, és odabenn legalább tíz puskát találtak a seriff bejelentése szerint. A sebesültek között a CNN szerint két Los Angeles megyei és egy szolgálaton kívüli Los Angeles-i városi rendőr van.

A férfi lakásának átkutatásakor a rendőrök fegyvereket és lőszereket találtak, de ezekről nem árultak el részleteket. "Egy tiszta, rendes otthon volt, semmi szokatlant nem találtunk" - közölték a hatóságok, akiknek érkezésekor üres volt a lakás. A helyszínről annyit tudni, hogy egy zsákutcában lévő, 55 fölöttiek számára létesült lakásegyüttesben található.

Ez a legvéresebb lövöldözés

Mostanáig a 2016 júliusában végrehajtott orlandói támadást tartották számon a legsúlyosabb esetként. Tavaly június 12-én a floridai Orlandóban egy melegbárba tört be egy felfegyverzett férfi, aki 49 emberrel végzett és 53-at sebesített meg. A magát iszlám harcosnak nevező merénylőt a rendőrök lelőtték. Itt a lista a legvéresebb merényletekről.

A Reuters telefonon elérte a merénylő testvérét. A férfi remegő hangon nyilatkozott: "Fogalmunk sincs. Megrémültünk. Megzavarodtunk. Részvétünket fejezzük ki az áldozatoknak és a családjaiknak. Az ég világon semmi elképzelésünk nincs arról, miért tette".

Szemtanúk szerint hosszú idővel a lövöldözés után is véres ruhájú, zavarodott embereket lehetett látni a környéken.

A hogy felvirradt a reggel, Las Vegasban már sorban álltak a véradók.

Szívszorító felvételek

A zenei fesztivál színpadán épp Jason Aldean country sztár játszott és egy darabig folytatta az előadást, miközben a látogatók pánikszerűen menekültek.

Szemtanúk szerint a lövöldözés több, mint öt percen át tartott. “Egymás után ürítették ki a tárakat” – idézett ismeretlen látogatókat az Independent című lap.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×