eur:
392.86
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Véget ért a katalán népszavazás, de nem jutott nyugvópontra a helyzet

Véget ért a katalán népszavazás, de nem jutott nyugvópontra a helyzet

Hivatalosan este nyolc órakor véget ért a voksolás a vasárnapi katalán függetlenségi népszavazáson, amelynek megrendezését a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette.

Több országos spanyol televízió csatorna is élőben közvetítette, ahogy az iskolai szavazóhelyiségekben kinyitották a szavazóurnákat és elkezdték a leadott szavazatok összeszámlálását.

Véget ért a katalán népszavazás, de nem jutott nyugvópontra a helyzet

Azok a szavazók, akik még nem tudták leadni voksukat, de a zárás pillanatában a szavazóhelyiségben tartózkodtak, élhettek szavazati jogukkal.

A kormányfő szerint megbukott a folyamat 

Ma nem volt önrendelkezési népszavazás Katalóniában - jelentette ki Mariano Rajoy spanyol kormányfő vasárnap esti sajtótájékoztatóján Madridban.

"Megbukott egy folyamat, amely csak arra szolgált, hogy elhintse a megosztottságot, szembeállítsa az állampolgárokat, és nem kívánt helyzeteket provokáljon. Csak arra szolgált, hogy súlyos kárt okozzon az együttélésnek, amit minél előbb el kell kezdenünk helyrehozni" - fogalmazott a politikus.

Bejelentette: kezdeményezi, hogy a spanyol parlament pártjaival közösen értékeljék a helyzetet.

Elítélték az erőszakot

Több vezető külföldi politikus elítélte a rendőri erőszakot és párbeszédre szólította fel Spanyolországot és Katalóniát vasárnap az erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás láttán. 

A rohamrendőrök nem sokkal reggel kilenc óra előtt jelentek meg számos városban a szavazásra kijelölt oktatási intézményeknél, hogy eltávolítsák a voksolás megkezdésére várakozókat.

Több helyszínen erőszakot alkalmazva léptek fel, mivel a felszólítás ellenére az emberek nem hagyták el a helyszínt, és voltak, akik ellenálltak, amikor el akarták vezetni őket.

A Sant Julia de Ramis nevű település sportcsarnoka előtt az akció közben többeket félrelöktek vagy a földre nyomtak. Sabadellben az egyik szavazóhelyiségnek kijelölt iskola bejárata előtt a földre ülve tiltakoztak a referendum támogatói, a rendőrség egyenként vezette el őket, volt, akit elcipeltek. Az épület bezárt üvegajtaját ezután kalapáccsal törték be, majd megkezdték az intézkedést odabent, miközben az emberek odakint az utcán tiltakoznak.

A komolyabb összecsapások Barcelona belvárosában történtek, miután a rendőrök pajzsaikkal igyekeztek kiszorítani az embereket egy iskola elől. A tömeg többször is nekifeszült a rendőri sorfalnak, majd feltartott kézzel skandálta: "az utca mindig a miénk marad".

A tiltakozó akció a környező utcákra is kiterjedt, a rohamrendőrök felé forgalomterelő korlátokat dobáltak, akik gumibotozással és gumilövedékkel válaszoltak.

Erőszakos események nemcsak Barcelonában zajlottak, hanem máshol például Tarragonában és Lleidában is.

A katalán kormány adatai szerint 337 ember sérült meg délutánig, nekik azt javasolták, hogy mindenképpen tegyenek feljelentést. A spanyol belügyminisztérium arról számolt be, hogy kilenc spanyol rendőr és két csendőr is megsérült az összecsapásokban.

A spanyol kormány arányosnak ítélte a hatóságok fellépését, és a történtekért a katalán kormányt tartja felelősnek.

  • Délutáni összefoglalónkat a nap történéseiről itt olvashatja.
  • Itt bemutattunk több videót is a rendőrségi agresszivitásról.
  • Zárt kapuk mögött játszották az FC Barcelona-Las Palmas mérkőzést a spanyol labdarúgó-bajnokság hetedik fordulójában. A Barca 3-0-ra nyert, az ötszörös aranylabdás Lionel Messi volt a főszereplő, az argentin sztár ugyanis két gólt és egy gólpasszt ért el.
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×