eur:
394.3
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Brexit: nincs elegendő előrelépés

Brexit: nincs elegendő előrelépés

Az EU prioritásaival kapcsolatban a Nagy-Britanniával folytatott tárgyalások első négy köre nem hozott megfelelő előrelépést, hangsúlyozza az Európai Parlament indítvány-tervezete.

A Tanácsnak ki kell jelentenie, hogy “megfelelő előrelépés” nem történt az EU három fő célja tekintetében – az uniós és a brit állampolgárok jogainak védelme, Nagy-Britannia gazdasági vállalásainak tisztázása, és az Ír Köztársaság és Észak-Írország határának kérdése –, hacsak a tárgyalások ötödik köre áttörést nem hoz, jelentette ki az EP Elnökeinek Értekezlete (az EP elnöke és a politikai csoportok vezetői) által elfogadott indítvány-tervezet.

Az EP Brexit-koordinációs csoportja által megfogalmazott kezdeményezésről rendes ülése során, következő kedden szavaz a parlament.

"Üdvözöljük May miniszterelnök asszony konstruktív hozzáállását, melyet legutóbbi, firenzei beszéde mutatott. Az Európai Parlament számára az egyértelmű prioritás az állampolgárok jogainak védelme. A kilépési szerződésnek fenn kell tartania a jelenleg is birtokolt állampolgári jogokat, ahogyan azokat a megfelelő uniós törvények meghatározzák. Szintén alapvető fontosságúak a további biztosítékok az uniós jog tiszteletben tartására Nagy-Britannia kiválása során annak érdekében, hogy a tárgyalások első körét le tudjuk zárni" közölte az EP elnöke, Antonio Tajani.

Az EP Brexit-koordinátora, Guy Verhofstadt hozzátette: "May miniszterelnök a továbblépés felé utat nyitott firenzei felszólalásában szeptember 22-én, példának okáért az Európai Bíróság szerepéről beszélve. Ám szeretnénk, ha a brit kormány egyértelműen lépne fel.

Életbevágóan fontos kérdésekre várunk még mindig válaszokat

- mint például hogy hogyan tartsuk Észak-Írországot a vámunión belül, vagy hogy hogyan találjunk különleges megoldást a kemény határ elkerülése érdekében. Az állampolgári jogok s az anyagi ügyek rendezése esetén tényleges válaszokat várunk az EU tárgyaló csoportja által felvetett javaslatokra."

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×