eur:
393.92
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Wolfgang Schäuble lehet a német parlament következő elnöke

Az eddigi pénzügyminisztert jelöli a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöki tisztségére a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a kezdeményezést a liberális FDP is támogatja - jelentették be szerdán Berlinben.

A CDU/CSU-frakció közleménye szerint hivatalosan október 17-én javasolják majd a politikust az elnöki tisztségre. A CDU és a bajor testvárpárt, a CSU képviselői alkotják a legnagyobb frakciót a vasárnap megválasztott 19. Bundestagban, így az övék a javaslattétel joga - mutattak rá a közleményben.

Wolfgang Schäuble "tapasztalt és népszerű politikus, örülünk, hogy vállalja a jelölést" - idézték Volker Kauder frakcióvezetőt.

Wolfgang Schäuble jelölését az FDP is támogatja. Christian Lindner pártelnök-frakcióvezető szerdai nyilatkozata szerint a liberálisok "kiemelkedő személyiségnek" tartják az Angela Merkel kancellár vezette CDU politikusát, és úgy gondolják, hogy rendelkezik azzal a "természetes tekintéllyel", amely "ezekben az időkben" szükséges a parlamenti elnöki feladat ellátásához.

Wolfgang Schäuble 2009 óta tölti be a pénzügyminiszteri tisztséget, meghatározó szerepe volt az euróövezeti államadósság-válság kezelésében.

Az FDP részéről az utóbbi hetekben többször jelezték, hogy szeretnék megkapni a pénzügyminisztériumot, ha a CDU/CSU koalíciós partnereként kormányra kerülnek.

Wolfgang Schäuble 75 éves, 1972 óta rendelkezik mandátummal a Bundestagban, 45 éves képviselői múltjával ő a Bundestag rangidős tagja.

Ezért az előző ciklus egyik utolsó döntésével módosított szabály szerint a Bundestag alakuló ülését is ő vezeti majd. Korábban az volt a szabály, hogy az alakuló ülést a legidősebb képviselő vezeti.

Számos kommentár szerint a szabályt azért változtatták meg, hogy ne az Alternatíva Németországnak (AfD) egyik képviselője, a 77 éves Wilhelm von Gottberg legyen az új Bundestag első ülésének levezető elnöke. A CDU/CSU-tól jobbra álló AfD politikusát bírálatok érték egy írásának a holokausztra vonatkozó része miatt.

A Bundestag alakuló ülését legkésőbb a választás utáni 30. napon, október 24-én kell megtartani.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×