eur:
392.86
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Kitiltja a Facebook-ot Oroszország?

Az orosz hatóságok kilátásba helyezték a Facebook közösségi internetes portál blokkolását.

A Facebook közösségi internetes platformnak be kell szüntetnie oroszországi tevékenységét, ha nem tesz eleget a személyi adatvédelmi törvény előírásainak - figyelmeztetett Alekszandr Zsarov, az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) vezetője újságíróknak nyilatkozva kedden Moszkvában.

Zsarov szerint a Facebookot 2018-tól blokkolhatják. A személyi adatokról rendelkező, 2015. szeptember 1-jén életbe lépett orosz jogszabály arra kötelezi mind az orosz, mind a külföldi vállalatokat, hogy az oroszok adatait Oroszországban működő szervereken tárolja.

"A törvény mindenki számára kötelező, ez nem kétséges, vagyis vagy elérjük a törvény végrehajtását, vagy a cég befejezi tevékenységét az Oroszországi Föderáció területén, ahogyan az, sajnos, a LinkedIn esetében történt. Ebben nincs kivétel" - mondta a Roszkomnadzor igazgatója.

Mint mondta, a hatóság idén nem tervez ezzel kapcsolatos ellenőrzést a Facebooknál, de jövőre "megfontolja". A közösségi szolgáltató Zsarov szerint hivatalos levelet nem intézett a Roszkomnadzorhoz.

"Nem egyedi szolgáltatásról van szó, vannak más közösségi hálózatok is. Ezért törekedni fogunk arra, hogy a cég tiszteletben tartsa a törvényt" - mondta.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szintén azt hangsúlyozta kedden, hogy a Facebooknak mint profitorientált kereskedelmi vállalatnak be kell tartania az orosz törvényeket. Úgy vélekedett, "nem lenne korrekt" azt mérlegelni, hogy a cég tevékenysége mennyire hasznos vagy káros Oroszországnak.

Nyikolaj Nyikiforov orosz távközlési és tömegkommunikációs miniszter ugyancsak azt hangoztatta, "mindegy, hogy hívnak egy vállalatot és mely országból való", tiszteletben kell tartania a hatályos törvényeket. Kilátásba helyezte, hogy az irányítása alatt álló tárca szigorúan ellenőrizni fogja a jogszabály betartását. Mint mondta, ha ezt a cég nem teljesíti, akkor nem marad más lehetőség, mint a blokkolás.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×