eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Szanyi Tibor: senki nem gondolhatta, hogy ingyen el lehet vinni a balhét

Szanyi Tibor: senki nem gondolhatta, hogy ingyen el lehet vinni a balhét

Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti képviselője nincs többé az az erős Németország, és az az erős Merkel, amit eddig ismertünk. A két évvel ezelőtti menekülthullámról szólva úgy fogalmazott: senki nem gondolhatta, hogy ingyen el lehet vinni a balhét.

Az a 7-8 százalék, amit a CDU elbukott, egy az egyben az Alternatíva Németországért (AfD) mozgalomhoz ment át. A szociáldemokraták visszaesése a nagykoalíció negatív következménye, a kisebbik fél mindig rámegy a nagykoalícióra - vélekedik Szanyi Tibor.

Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint matematikailag megmaradt ugyan a nagykoalíció kormányképessége, más kérdés, hogy a szociáldemokraták azonnal közölték, hogy nem akarják folytatni.

"Az a típusú erős Németország és Angela Merkel már nincs többé,

a német befolyás csökkenni fog Európában.

Emmanuel Macron kihúzhatja magát, hogy ő válik a dolgok motorjává, de Jean-Calude Juncker is vehet egy nagy levegőt, hogy a kevésbé erős Merkellel szemben sokkal könnyebben tudja a saját politikáját érvényesíteni" - mondta az InfoRádiónak Szanyi Tibor, de hozzátette: az Európa-pártiság nem szenved csorbát a német politikában, csak csökken Merkelék érdekérvényesítő képessége.

"Azt senki nem gondolhatta, hogy ingyen el lehet vinni azt a balhét, amelyet a 2015-ös bevándorlóáradat jelentett.

Az AfD előretörése nagyon komoly intő jel, radikalizálódott a német gondolkodás" - mondta az MSZP EP-képviselője, és jelezte, erre válaszként jóval keményebbnek kell lennie a német kormánynak is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×