eur:
394.51
usd:
370.6
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Schöpflin György: a középpártok egyre kevésbé tudják kielégíteni az emberek igényeit

Schöpflin György: a középpártok egyre kevésbé tudják kielégíteni az emberek igényeit

Schöpflin György szerint először a második világháború után kialakulóban van Európában egy, a konzervatívoktól jobbra álló pártegység. Az Európai Néppárt európai parlamenti képviselője az InfoRádiónak azt mondta: nem valószínű, hogy a Macron francia elnök által vizionált mag Európa létrejöjjön.

A középpártok egyre kevésbé tudják kielégíteni az emberek igényeit. A szélsőjobb megjelenése új jelenség, a második világháború után először kialakul egy a konzervatívoktól jobbra álló pártegység, és nem tudni, hogy ennek hosszabb távon milyen következményei lesznek - kommentálta Schöpflin György a németországi választásokat az InfoRádióban.

A fideszes EP-képviselő úgy látja, Németország Európa-politikája is megváltozhat, mert Angela Merkelnek újfajta kormánykoalíciót kell összeállítania.

"Ha a liberálisokkal és a zöldekkel alakít kormányt, az viszonylag instabil lehet, és elképzelhető a kisebbségi kormányzás is, ami Németországban példa nélküli lenne. Nem tudom, hogy Merkel milyen erővel tudja majd képviselni az Európa-politikáját Macronnal szemben" - mondta Schöpflin György, de hozzátette, a francia elnök által vizionált szűkebb eurózóna és mag-Európa aligha valósul meg szerinte.

Az EP-képviselő úgy látja, sok a bizonytalanság, de ha a német liberálisok belépnek a koalícióba, akkor érdemi változás lehet, mert ők sokkal szigorúbb eurózónát akarnak látni, a vezetőjük már elmondta, hogy meg akar szabadulni Görögországtól. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum látszólag a mai nap is kitarthat, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és a határidős indexek állása alapján Európában is pozitív nyitás jöhet. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×