eur:
395.88
usd:
372.83
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Sajátos nagypolitikai verseny zajlik Szíriában

Sajátos nagypolitikai verseny zajlik Szíriában

Egy orosz tábornok és két másik magas rangú tiszt vesztette életét egy szíriai támadásban. Az orosz védelmi minisztérium szerint az Iszlám Állam harcosai intéztek váratlan rajtaütést egy parancsnoki pont ellen.

Az orosz védelmi minisztérium szerint Valerij Aszapov altábornagy Deir el-Zor szíriai város közelében vesztette életét. Az Iszlám Államnak tulajdonított váratlan aknatámadásban egy orosz rádióadó és a lenta.ru oldal szerint két ezredes is meghalt.

A hivatalos verzió szerint Aszapov katonai tanácsadó volt, aki a szíriai kormányhadsereget segítette a város visszafoglalásárért folyó offenzívában. A hétvégén ugyanakkor orosz páncélozott harci járművet és teherautókat láttak a környéken.

Az iraki határhoz közeli városban még tartják magukat az Iszlám Állam fegyveresei.

A csatában elesett tábornokra magas poszthumusz kitüntetés vár – közölték Moszkvában.

Korábban a RIA Novosztyi hírügynökség arról számolt be, hogy egyik újságírójára aknavetővel lőttek a város déli határánál. A repeszek felsértették a riporter kocsiját, de az újságíró bántódás nélkül megúszta.

Deir el-Zort az Oroszország által támogatott szíriai kormányerők és az Egyesült Államok által támogatott ellenzéki csapatok is ostromolják és

gyakorlatilag versenyeznek azért, hogy ki vonul be hamarabb.

A BBC szerint a most meghalt Aszapov tábornok feketelistán lehetett – a szankciókat Ukrajna vezette be a Krím-félsziget elcsatolása és a dél-kelet ukrajnai harcok miatt.

Az ukrán titkosszolgálat szerint Aszapov korábban az önhatalmúlag kikiáltott szakadár ukrajnai köztársaságok területén tartózkodott és saját maga irányította az egyik lázadó egységet.

A lenta.ru korábban felvetette, hogy Aszapov halálához „árulás” vezethetett. Kérdéses ugyanis, hogy hogyan juthattak közel vagy hogyan szerezhették meg a dzsihadisták a parancsnoki poszt koordinátáit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×