eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66315.93
2024. április 24. szerda György
Prőhle: az új választás kiírása is elképzelhető

Prőhle: az új választás kiírása is elképzelhető

A németországi választás előzetes eredményének ismeretében egy előrehozott választás kiírását sem tartja kizártnak az InfoRádió által megkérdezett szakértő. Prőhle Gergely, Mgyarország volt berlini nagykövete szerint megváltozik a német közbeszéd stílusa.

Angela Merkel kancellár örömébe vegyül egy kis üröm is, hiszena CDU/CSU 32 százalék körüli eredménye jóval elmarad az előző választáson elért 41 százaléktól, de nem tragikus az eredmény – mondta az InfoRádiónak Prőhle Gergely.

Magyarország volt berlini nagykövete közölte: mindkét nagy párt támogatottsága csökkent, ráadásul az SPD-é drámai mértékben, történelmi mélypontra süllyedve, ami azt mutatja, hogy Martin Schulz varázsa szertefoszlott.

Prőhle Gergely szerint az Alternatíva Németországnak (AfD) párt vett el szavazókat a nagy pártoktól, ami azt jelzi, hogy

a bevándorlás jelentős szerepet játszott az eredmények alakulásában.

Az SPD-re ellenzékben a regenerálódás vár, hiszen egy nagykoalícióban felőrlődni már nem perspektíva a továbbiakban. "A merkeli politika kudarca az, hogy megpróbálta átvenni SPD témáit, ezzel kifogni a szelet a baloldali pártok vitorlájából, de ez a saját gyengülését is okozta. A szociáldemokraták jól teszik, hogy ellenzékbe vonulnak, és van esélyük, hogy újradefiniálják saját magukat" – fejtette ki.

A szakértő óvatos azzal, hogy létrejön a Jamaica-koalíció, vagyis a CDU/CDU, a Zöldek és a liberálisok összefogása. Embert próbáló feladat lesz a programok összefésülése, a pártok összebékítése – hangsúlyozva, jelezve, hogy eltérnek az álláspontok a gazdaságpolitika, az egyéni felelősség és a digitalizáció terén is.

„Sokat jelent a stabilitás Németországban, de

félő, hogy van a lehetőségek között az új választás kiírása is.

Nagy kérdés, hogy Angela Merkel milyen módon lehet a megoldás és nem a probléma része egy ilyen új helyzetben” – emelte ki.

A volt nagykövet szerint az AfD bejutásával a Bundestag hangulata és a német közbeszéd stílusa megváltozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×