Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel nyert, de vannak meglepetések

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint. Az új Bundestagban az eddigi öt helyett hét párt szerez képvsieletet.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a CDU/CSU a szavazatok 32,5-33,5 százalékát szerezte meg, támogatottsága csökkent a négy évvel korábbi 41,5 százalékhoz képest.

Horst Seehofer csak Bajorországban induló pártja, a CSU a Bayerische Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati televízió adatai szerint a szavazatok 38,5 százalékára számíthat, ami a párt történetének legrosszabb eredménye.

A szociáldemokraták (SPD) 21 százalékot szereztek. Ez azt jelenti, hogy történelmi mélypontra süllyedt a párt támogatottsága. A Baloldal (Linke) 9 százalékot ért el.

A jobboldali AfD 13-13,5 százalékkal a harmadik legerősebb pártként debütál a Bundestagban, a 2013-ban kiesett liberális FDP pedig 10-10,5 százalékkal kerül be ismét. A Zöldek 9 százalékot kaptak az exit pollok szerint.

Az első nyilatkozatokat itt olvashatja.

Ellenzékbe vonul az SPD

Az eddig a nagykoalícióban résztvevő SPD ellenzékbe vonul a történelmi vereség után - döntött a párt vezetése.

Az uranzárás utáni első nyilatkozatában Manuela Schwesig elnökhelyettes a frakció eddigi vezetőjével, Thomas Oppermann-nal közösen adott sajtónyilatkozatban mindketten hangsúlyozták, hogy továbbra is Martin Schulz pártelnöknek kell vezetnie a pártot. "Együtt győzünk, együtt veszítünk" - hangoztatta Oppermann.

Jöhet a Jamaica-koalíció

Ezek után a CDU/CSU és a jobboldali liberális FDP, valamint a Zöldek alkotta, a pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány tűnik valószínűnek.

Fóris György, a Bruxinfo elemzője korábban az InfoRádiónak arról beszélt, azért fontos, hogy melyik párt lesz Angela Merkel leendő koalíciós partnere, mert az Németország európai uniós politikáját is befolyásolja. Kiss J. László egyetemi tanár is erről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Úgy fogalmazott, választóvonal lehet a német politikai kultúrában, ha az Alternatíva Németországnak szerzi meg a harmadik helyet.

Hajtóvadászat

Alexander Gauland, a parlamentbe először bekerülő AfD kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt azt mondta, hogy Bundestag-pártként "hajtóvadászatot" indítanak Angela Merkel ellen, és "vissza fogják szerezni az országot" a németeknek.