eur:
393.11
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Merkel nem zárja ki az újabb nagykoalíciót sem

Merkel nem zárja ki az újabb nagykoalíciót sem

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a németországi szövetségi parlamenti választáson, de támogatottsága jelentősen csökkent. Az eddigi koalíciós partner ellenzékben folytatná, így létrejöhet a Jamaica-koalíció. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértők szerint az AfD parlamenti bejutása sok mindent megváltoztat.

Az eddig is kormányzó Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) kapta a legtöbb voksot a németországi parlamenti választáson az exit pollok szerint. Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett felmérések szerint a szövetség a szavazatok 33,1-33,2 százalékát szerezte meg, szemben a négy évvel ezelőtti 41,5 százalékkal. Eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 33,8 százalék volt.

Az eddigi nagykoalíciós partner, a Szociáldemokrata Párt (SPD) 20-21 százalékkal végzett a második helyen, a 2013-ban szerzett 25,7 százalék után. Eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 23 százalék volt.

Az exit pollok szerint a Zöldek a szavazatok 9,2-9,4 százalékát szerezhették meg, támogatottságuk 2013-ban még csak 8,4 százalék volt.

A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 13,2 százalékos eredménnyel debütál a szövetségi parlamentben, amelybe 10,1-10,5 százalékkal visszajutott a 2013-ban kiesett jobboldali liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) is.

Mi lesz a koalícióval?

A német kancellár szerint elérte stratégiai célját a CDU/CSU a választáson. Angela Merkel kancellár, a pártszövetség vezetője az urnazárás utáni első nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a pártszövetségben ugyan mindenki jobb eredményre számított, de egy igen nehéz kormányzati ciklus után mégis a CDU/CSU szerezte messze a legtöbb szavazatot, megkapta a felhatalmazást a választóktól a kormányalakításra.

Kiemelte, hogy alaposan elemzik majd a választási eredményt, és mindent megtesznek majd azért, hogy visszanyerjék az AfD párthoz átállt választókat. Ezt az AfD-szavazók aggodalmainak, félelmeinek komolyan vételével, és mindenekelőtt "jó kormányzati munkával" akarják elérni - mondta .

Manuela Schwesig, az SPD elnökhelyettese bejelentette, hogy a szociáldemokraták ellenzékbe vonul a párt, ám Merkel szerint nem lehet kizárni, hogy a következő ciklusban ismét nagykoalíció vezeti majd Németországot. A számok azt mutatják, hogy "nincs leváltott nagykoalíció" – mondta.

A kancellár jelezte: tudomásul veszi, hogy Martin Schulz SPD-elnök szerint pártjának ellenzékbe kell vonulnia, de ezt a kérdést "holnap újra meg lehet beszélni". Kiemelte, hogy a mostani "viharos időkben" minden pártnak felelősen kell politizálnia.

A másik lehetőség a Jamaica-koalíció, amelyet a CDU/CSU és a jobboldali liberális FDP, valamint a Zöldek alkothat, a pártok színei alapján nevezték el. A Szabad Demokrata Párt és a Zöldek vezetője is nyitottnak mutatkozott arra, hogy új kormánykoalíció létrehozásáról tárgyaljanak a győztes kereszténydemokratákkal.

Martin Schulz SPD-vezető szerint Merkel "botrányos" kampányt folytatott, és ő a választás legnagyobb vesztese. A CDU/CSU-nak nagy felelőssége van az AfD megjelenésében, és támogatottságának visszaesése "megérdemelt vereség" – mondta.

A választás legnagyobb nyertese az AfD, amely harmadik erőként jut be a parlamentbe. A kutatások szerint a CDU-tól pártoltak át legtöbben, nagyjából egymillióan az elitellenes erőhöz.

Kivizsgálnák Merkel lépéseit

Az AfD vezetői rögtön Merkelt támadták, és jelezték, vizsgálóbizottsággal akarják feltárni a menekültpolitikában és az euróövezeti válság kezelésében elkövetett "jogsértéseket". A kancellár azt mondta, hogy nem futamodik meg semmilyen vizsgálóbizottság elől.

Jörg Meuthen, az AfD társelnöke kijelentette, hogy pártja nem idegenellenes és szélsőjobboldali. Nem is tűrnének el idegenellenes vagy rasszista álláspontokat a Bundestag-frakcióban, de "nincs is ilyen nálunk". Az AfD azt vallja, hogy a jól integrált "migrációs hátterű" emberek Németországhoz tartoznak, sok kiválóan beilleszkedett, dolgozó ember él az országban bevándorló háttérrel, és éppen "ezek a migránsok" támogatják leginkább az AfD-t, mert megdöbbennek mindattól, ami Németországgal történik - fejtette ki a társelnök. Mint mondta, az illegális migráció "nemzetünk fokozatos felszámolásához" vezet, és a nagyvárosok központjában "alig látni németeket".

Angela Merkel kancellár megjegyezte: ő nem tudja megkülönböztetni az utcán, hogy ki az, aki migrációs hátterű német állampolgár, és ki az, aki migrációs hátterű nem német állampolgár. Az pedig, hogy az AfD egyik vezetője szerint "el kell takarítani Anatóliába" a társadalmi integrációért felelős, Németországban született török származású államminisztert, jelzi, hogy azért "vannak problémák" a Bundestagba újonnan bejutott pártnál. Az államminiszterről tett kijelentések "mindent elmondanak" az AfD-ről - mondta Merkel.

Gratuláció

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a legnagyobb közösségi oldalon gratulált Angela Merkel kancellárnak újraválasztása alkalmából. A miniszterelnök azt írta a Facebookon magyarul és németül, hogy "Budapest gratulál".

Mindent megváltoztat az AfD

A németországi választás előzetes eredményének ismeretében egy előrehozott választás kiírását sem tartja kizártnak az InfoRádió által megkérdezett szakértő. Prőhle Gergely, Mgyarország volt berlini nagykövete szerint megváltozik a német közbeszéd stílusa az AfD bejutásával. Hozzátette: óvatos azzal, hogy létrejön-e a Jamaica-koalíció, vagyis a CDU/CDU, a Zöldek és a liberálisok összefogása. Embert próbáló feladat lesz a programok összefésülése, a pártok összebékítése.

Angela Merkel nyert, de nem győzött - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Csoport vezetője. Mráz Ágoston Sámuel szerint az AfD-vel za egész német politika meg fog változni, ugyanis a II. világháború óta nem volt olyan, hogy egy rendszerellenes, elitkritikus, konfrontatív párt is bejusson a német parlamentbe

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×