eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nem érdemes fogadni az új német kancellárra

Nem érdemes fogadni az új német kancellárra

Nagy biztonsággal lehet arra fogadni, hogy Angela Merkel lesz újra négy évig Németország kancellárja. A vasárnapi német választásnak két nagy kérdése van: kivel alakít kormánykoalíciót a CDU, marad-e az SPD a kormányban, vagy más permutáció következik be - mondta az InfoRádiónak Hettyey András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa.

Németország politikai életének legnagyobb meglepetése lenne, ha nem a CDU nyerne

– hangsúlyozta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa, hozzátéve, hogy ehhez az kell, hogy a nyolc-tíz közvélemény-kutató előrejelzései nagyon mellélőjenek. Hettyey András kiemelte, ezek szerint a két nagy párt, különösen a CDU, Angela Merkel pártja, gyengébben fog szerepelni, mint négy éve: akkor 41 százalékot kapott, most 35-37 százalékra becsülik.

„Az majdnem borítékolható, hogy a CDU lesz a legnagyobb párt és az is, hogy az SPD, második helyezettként nem lesz képes más, kisebb pártokkal koalíciót kötni és kancellárt adni, majdnem biztosnak tűnik, tehát nagy biztonsággal lehet arra fogadni, hogy Angela Merkel lesz újra, négy évig Németország kancellárja.”

A választás két kérdése

A választás egyik nagy kérdése az, hogy kivel fog kormánykoalíciót alakítani a kereszténydemokrata CDU, marad-e az SPD a kormányban, vagy előfordulhat-e egy kereszténydemokrata-liberális koalíció - vélekedett Hettyey András.

„A felmérések szerint ugyanis a liberális párt, a négy évvel ezelőtti sokk után ezúttal 9-10 százalékkal bejut. Lehet, hogy ez a két párt együtt elég lesz egy kormánykoalíció létrehozásához. Ha nem, lehet, hogy a zöldeket vonják be és Németország történelmében először egy hárompárti koalíció jön létre.”

Erre a kérdésre nem biztos, hogy vasárnap választ kapunk, mert a koalíciós tárgyalások elhúzódhatnak – tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa.

„A másik kérdés pedig az, hogy AfD, a jobboldali populista párt mennyivel jut be a parlamentbe. Négy éve éppen nem sikerült neki, most 8-12 százalék közé, bőven az ötszázalékos küszöb fölé becsülik.”

A hatodik párt megjelenése minden pártnak kellemetlen, de főleg a CDU-nak, mert hatvan éve az volt az alapvetésük, hogy tőlük jobbra ne legyen komolyan vehető tényező - mondta Hettyey András.

„Igyekeztek mindig lefedni a jobbközepet és a jobb oldalt is. Az AfD megjelenésével ez a stratégia nem teljesül, így mindenképpen érdekes lesz, hol választják az AfD-t és mennyivel kerülnek be a parlamentbe. 7 százalékos gyenge szerepléssel vagy egy 13-15 százalékos nagy sikerrel.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×