eur:
394.35
usd:
370.59
bux:
66205.26
2024. április 16. kedd Csongor
Friss információk a londoni merényletről

Friss információk a londoni merényletről

Terrorcselekmény történt pénteken a londoni metróban. A hivatalos közlések szerint az incidensben 22 ember sérült meg, egyikük sem súlyosan.

A kelet-nyugati irányban közlekedő District Line metróvonal délnyugati elágazásának Parsons Green nevű állomásánál egy metrószerelvényen szemtanúk beszámolói szerint kisebb robbanás történt a reggeli csúcsforgalom idején.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka péntek délutáni sajtótájékoztatóján közölte: a mentők 18 embert szállítottak kórházba, többségüket "hirtelen hőhatás okozta" felszínes égési sérülésekkel, de egyikük állapota sem súlyos.

Nem tudni magyar áldozatról

Továbbra sem tudni arról, hogy lenne magyar érintettje a péntek délelőtti londoni terrortámadásnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

Az angol állami egészségügyi szolgálat (NHS England) nem sokkal később ezt azzal egészítette ki, hogy 22 embert kezelnek négy londoni kórházban: a mentők által bevitt 18 sérült mellett négyen maguk jelentkeztek ellátásra.

Mark Rowley szerint

házi készítésű robbanószerkezet lépett működésbe a metrókocsiban.

A Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának vezetője nem válaszolt érdemben arra a kérdésre, hogy őrizetbe vettek-e bárkit az incidenssel összefüggésben.

A BBC közszolgálati médiatársaság nem hivatalos értesülései szerint a szerkezet időzítővel volt ellátva.

Többen akkor szenvedtek könnyebb zúzódásos, horzsolásos sérüléseket, amikor a tömeg pánikszerűen igyekezett elhagyni a kis területű állomást a szűk lépcsőkön.

Neil Basu, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese és országos terrorelhárítási tevékenységének koordinátora nem sokkal Rowley sajtótájékoztatója előtt terrorcselekménynek nyilvánította a történteket.

Hivatalos közleményében ugyanakkor nem robbanásról, hanem tűzről szólt, és hangsúlyozta, hogy egyelőre nem ismert a metrószerelvényen támadt tűz oka.

Basu nyilatkozata szerint az incidens vizsgálatát a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága vezeti.

A médiában megjelent egy fotó egy zacskóba csomagolt, festékes vödörnek tűnő fehér műanyag tartályról, amely a szerelvény egyik ajtaja mellett kisebb lánggal égett és füstölt.

Theresa May brit miniszterelnök péntek délutánra összehívta a brit kormány válsághelyzeti tanácskozótestületét (COBRA).

Sadiq Khan, London polgármestere pénteki nyilatkozatában leszögezte: London soha nem hagyja, hogy a terrorizmus megfélemlítse vagy térdre kényszerítse. Khan közölte, hogy ő is részt vesz a COBRA ülésén, és növelik a rendőrök számát a brit főváros utcáin.

  • A District Line szolgálja ki a tenisztornáiról híres Wimbledon városrészt is. Az incidens Wimbledontól négy megállónyira, a belváros felé vezető vonalon történt a reggeli csúcsforgalomban.
  • A District metróvonalat a wimbledoni végállomás és a vonal legnagyobb csomópontja, a több más metróvonalat és elágazást is kiszolgáló Earl's Court állomás között lezárták.
  • A 400 kilométeres, tizenkét fővonalból és számtalan elágazásból álló londoni metróhálózat többi vonalán pénteken zavartalan volt a forgalom.
  • Legutóbb 2005. július 7-én történt súlyos incidens a londoni metróban: akkor három öngyilkos merénylő három metrószerelvényt, negyedik társuk egy londoni városi buszt robbantott fel. Abban a merényletsorozatban 52-en meghaltak, a sérültek száma meghaladta a hétszázat. A 2005-ös merénylet után a teljes londoni metróhálózatot azonnal és több napra lezárták.

A pénteki incidens március vége óta az ötödik terrorcselekmény Nagy-Britanniában.

  • Március 22-én egy magányos támadó bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki életét vesztette. Ennek a merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte.
  • Májusban egy manchesteri popkoncert helyszínén egy öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve.
  • Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. Ebben a támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek. A kiérkező fegyveres rendőri egység a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.
  • Néhány nappal később egy angol férfi furgonjával az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé hajtott. A merényletben egy ember meghalt, kilenc sérültet kórházba vittek.
  • Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben.
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×