eur:
394.31
usd:
369.91
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Ezt válaszolta Brüsszel Orbán Viktor 135 milliárdos kérdésére

Ezt válaszolta Brüsszel Orbán Viktor 135 milliárdos kérdésére

A támogatástól nem zárkóznak el, de nem úgy, ahogy a magyar miniszterelnök kérte. Folytatódik az adok-kapok a migrációs kvóta kapcsán.

„A bizottság kész támogatni minden tagországot az EU külső határainak védelmében és a migráció kezelésében” – áll abban az állásfoglalásban, amelyet az Európai Bizottság küldött a hvg.hu-nak Orbán Viktor levelére válaszolva.

A kormányfő csütörtökön írt Jean-Claude Junckernek, a brüsszeli testület elnökének, levelében az „európai szolidaritás” nevében azt kérte, hogy az Európai Unió fizesse ki a migrációs hullám kivédésére fordított kiadások (270 milliárd forint) felét.

A levélben kiemelték, hogy az ország „a magyar adófizetők pénzéből” „szinte teljesen egyedül” volt kénytelen állni az elmúlt két évben a migráció költséget.

Az Európai Bizottság ezzel szemben felsorolta, hogy mennyi támogatást ad Magyarországnak:

  • 93,4 millió eurót bocsát Magyarország rendelkezésére a 2014-2020 közötti időszakban, emellett 6,7 millió eurót sürgősségi támogatásként.
  • az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (a Frontex) 18 fős kontingenssel folyamatosan jelen van a magyar-szerb határon. A csoport létszámát a magyar hatóságokkal egyeztették.)
  • 2015-ben Magyarország támogatást kért és kapott az EU polgári védelmi mechanizmusából.

Az Európai Bizottság déli sajtótájékoztatóján Alexander Winterstein szóvivő világossá tette:

Brüsszel hajlandó támogatni a határvédelmet, de nem ad pénzt kerítések építésére.

A "szolidaritás" szó

„Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a szolidaritás kétirányú. Minden tagországnak késznek kell lennie arra, hogy részt vegyen benne. Ez nem egy étlap, ahonnan válogathatunk, hogy a határvédelem kell, a közösen elfogadott áthelyezési mechanizmus viszont nem” – írják, utalva arra, hogy a kormány a mai napig elutasítja, hogy részt vegyen a kvótarendszer néven emlegetett mechanizmusban.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×