eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Peking megtiltotta újabb észak-koreai vállalatok alapítását Kínában

Peking bejelentette, hogy megtiltotta az észak-koreai cégeknek és állampolgároknak újabb vállalatok alapítását Kínában. Az intézkedést az ENSZ által nemrégiben elrendelt nemzetközi szankciók értelmében hozták meg.

Phenjan szombaton három újabb rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tengerbe, miközben nagyszabású amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot tartanak a Koreai-félszigeten. Kína, Phenjan fő szövetségese és gazdasági támasza már a múlt héten bejelentette, hogy felfüggeszti Észak-Koreából származó jelentős vas-, ólom- és tengeriélelmiszer-importját, miután februárban már leállította a szénimportot is.

A jövőben tilos lesz észak-koreai beruházóknak vagy vállalkozóknak Kínában új vállalatot alapítani, legyen szó kínai céggel közösen alapított vegyesvállalatról vagy külföldi tőkével létrehozott cégről - áll a kínai kereskedelmi minisztérium által péntek éjjel közzétett közleményben.

Az azonnali hatállyal érvénybe lépő rendelet tiltja a már működő vegyesvállalatok bővítését is. A kínai cégek új észak-koreai beruházásainak engedélyezési kérelmét is visszautasítják- tette hozzá a tárca.

A Phenjan által külföldön alapított cégek - közöttük kereskedőházak vagy éttermek - fontos devizaforrást jelentenek az ország számára.

Az újabb kínai intézkedések az ENSZ Biztonsági Tanácsa által augusztus elején Phenjan ellen meghozott - és Kína, a BT egyik állandó tagja által jóváhagyott - újabb nemzetközi gazdasági büntetőintézkedések keretébe illeszkednek. Az intézkedések célja - amelyeket a Phenjan által júliusban végrehajtott ballisztikusrakéta-kísérletekre válaszul rendeltek el -, hogy évi 1 milliárd dolláros bevételtől fosszák meg Észak-Koreát, ily módon késleltetve atom- és ballisztikusrakéta-programját.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×