eur:
394.16
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Itt az újabb kibertámadás

Ismeretlen hackerek újabb kibertámadást indítottak ukrán állami intézmények és fontos infrastrukturális létesítmények informatikai rendszerei ellen - figyelmeztetett szerdán honlapján a CERT-UA, az információvédelmi különleges szolgálat.

A közlemény szerint a szakemberek a Zeusz néven ismert trójai adathalász vírus terjedését észlelték. A vírust a SmokeLoader backdoor, azaz a számítógéphez távolról hozzáférést biztosító program segítségével telepítették a támadók. A CERT-UA a vírus terjedésének megfékezése érdekében azt javasolja a felhasználóknak, hogy töröljenek minden "js" kiterjesztésű fájt még az archívumokból is, és bármilyen informatikai probléma jelentkezése esetén lépjenek velük kapcsolatba.

Az ISSP Labs kiberbiztonsági cég szerint a támadók ezúttal vélhetően a Crystal Finance Millennium nevű könyvelési programot használták fel a rosszindulatú fájlok telepítésére - tájékoztatott a cég sajtószolgálata. Nem zárták ki, hogy a támadás csupán az "első fecske", amellyel

a hackerek megpróbálnak informatikai rendszereket leállítani a csütörtöki nemzeti ünnep, Ukrajna függetlenné válásának évfordulója előtt.

Az ukrán hatóságok a napokban már előre jelezték, hogy a közeljövőben nagy valószínűséggel újabb kibertámadások érik az országot.

Tömeges fertőzésről, illetve informatikai rendszerek leállásáról egyelőre nem érkezett hír.

Június 27-én, az ukrán alkotmány ünnepét megelőző napon lendült támadásba a Petya nevű zsarolóvírus Ukrajnában, és villámgyorsan terjedt el az országban, majd túl annak határain is. Az összes érintett ország közül Ukrajnában okozta a legtöbb gondot, megtámadva a számítógépeket mintegy harminc pénzintézetben, köztük a magyar OTP leánybankjában, valamint számos - állami és magán - szolgáltató, illetve gyártóvállalatnál, a Boriszil reptéren, de a leállított csernobili atomerőműben is. Az ukrán kormány közlése szerint a hackertámadás stratégiai létesítmények működésében nem okozott fennakadást. A vírus terjedésének megfékezése két napba tellett, és még további napokba, amíg mindenhol újra működőképessé vált a teljes számítástechnikai rendszer.

Az ukrán kiberrendőrség és több szakértő szerint a támadás akkor az M.E.Doc. könyvelési programjáról indult, és egy programfrissítéssel települt be a rendszerekbe a vírus. Az M.E.Doc vállalat viszont váltig állította, hogy a vírus nem az ő szervereikről terjedt szét. Az ukrán hatóságok azt gyanítják, hogy a támadás Oroszországból indult el.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×