eur:
394.15
usd:
364.99
bux:
65490.4
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Euróbevezetés: szokatlan lépésre szánta el magát Csehország

Euróbevezetés: szokatlan lépésre szánta el magát Csehország

Csehország üdvözölné, ha megfigyelőként részt vehetne az euróövezet pénzügyminisztereinek az övezet jövőjéről folytatott tanácskozásain - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, akinek szavait a Právo című cseh napilap ismerteti szerdán.

A baloldali újság szerint a "megfigyelői státust" a cseh kormány által kidolgozott, az európai gazdasági és pénzügyi unió elmélyítésével kapcsolatos hivatalos álláspont tartalmazza. Sobotka megerősítette, hogy a dokumentumot a cseh kormány már jóváhagyta, de arról egyelőre nincs végleges döntés, mikor nyújtják be a kérést az euróövezethez.

A cseh kormányfő úgy véli: a megfigyelői státus "hasznos eszköze lehetne" az eurót fizetőeszközként használó, illetve a nem használó országok közötti bizalom növeléshez és az egész Európai Unió egységének megerősítéséhez.

"Úgy vélem, hogy ez egy jó ötlet, amelyet Csehországnak az EU magjához való közeledés érdekében tovább kellene fejlesztenie"

- idézte Sobotka szavait a Právo.

Csehország azzal, hogy megfigyelői státust kér az euróövetben, semmit nem ronthat el - nyilatkozta a lapnak David Marek, a Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló cég egyik elemzője. Bár jelképes lépésről van szó, mindig jó, ha valaki az információforrások közelében van - mutatott rá az elismert pénzügyi szakértő.

"Fontos diplomácia-taktikai lépésről van szó" - tette hozzá David Marek.

Bár Csehország lényegében teljesíti az euró bevezetésének maastrichti feltételeit, a bevezetés dátumáról nincs semmiféle döntés.

A legutóbbi felmérések szerint a vállalkozók és a lakosság többsége is ellenzi a közös pénznem gyors bevezetését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×