eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Migráció és kampány: változó álláspontok Németországban

Angela Merkel német kancellár a migránsok szigorúbb ellenőrzését vetette fel, míg legerősebb szövetségese már nem tenné egy újabb koalíció feltételéül a Németország által befogadható menedékkérők létszámának korlátozását.

A terrortámadások elkerülése érdekében a jövőben szigorúbban kell ellenőrizni a bevándorlókat és a menekülteket Németországban – mondta Angela Merkel német kancellár az RTL műsorában, amelyben német állampolgárok kérdezhették a politikust. 

A csütörtöki barcelonai, valamint a tavaly decemberi berlini terrortámadás nyomán, a biztonság szavatolására vonatkozó kérdésekre a német kancellár azt is felvetette, hogy a potenciális veszélyt jelentőket jobban meg kellene figyelni, követhetnék őket a nap 24 órájában vagy akár elláthatnák őket elektromos nyomkövetővel.

Emellett a politikus meghosszabbítaná a kiutasított külföldiek kitoloncolás előtti fogva tartásának idejét, ami jelenleg maximum 3 hónap lehet, ám ez nem feltétlenül elég például ahhoz, hogy új iratokat állítsanak ki számukra, papírok nélkül pedig nem veszik vissza őket a származási országok. Angela Merkel azonban kitartott korábbi álláspontja mellett, hogy jó döntés volt 2015-ben beengedni Németországba a menekülteket.

Szintén a hétvégén, az ARD-nek nyilatkozva a kancellár által vezetett konzervatív Kereszténydemokrata Unió (a CDU) testvérpártjának, a bajor Keresztényszociális Uniónak a vezetője, Horst Seehofer már nem szabta mindenáron egy újabb koalíciós megállapodás feltételéül az általa korábban erősen szorgalmazott felső határt a menedékkérők befogadásában.

"Már egyedül az, hogy behoztuk a közbeszédbe a felső határ kérdését, döntően változtatott a berlini politikán" – fogalmazott a pártelnök, majd rámutatott, hogy a politikai irányváltás mellett most jelentősen kevesebb bevándorló érkezik Németországba, mint amikor először beszélt az évi 200 ezer fős felső határról. A politikus ugyanakkor leszögezte, hogy továbbra is szorgalmazza az intézkedés bevezetését.

A CDU és a CSU legnagyobb riválisnak számító, szociáldemokrata SPD főtitkára a párt múlt héten indított legújabb plakátkampányának bemutatóján úgy látta, hogy hiányzik a valódi tartalom az Angela Merkel vezette párt választási kampányából, Martin Schulz, az SPD kancellárjelöltje pedig egy interjúban ismét kijelentette, hogy ő fog nyerni a választásokon.

A barcelonai terrortámadást követően a szeptemberi választásra készülő német pártok visszafogottabb kampányolásban állapodtak meg, lemondtak rendezvényeiken a hangos zenéről, valamint egyperces csenddel emlékeztek meg az áldozatokról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×