eur:
392.93
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Gyerekmolesztálás miatt ítéltek börtönre egy katolikus szerzetest

A Brisbane-i Körzeti Bíróság nyolc év börtönbüntetésre ítélt egy 87 éves ausztrál katolikus szerzetest hétfőn, mert évtizedekkel korábban szexuálisan zaklatott kilenc árvaházi fiút.

Francis Brophy a De la Salle Szent János által alapított Keresztény Iskolatestvérek rendjében szolgált. A 87 éves férfi a Queensland szövetségi államban található Beaudesert árvaházában molesztált gyerekeket 1978 és 1983 között.

William Everson bíró "gyáva, gonosz pedofilnak" nevezte Brophyt, akinek néhány áldozata felnőttként is rémálmoktól és poszttraumás stressz szindrómától (PTSD) szenved.

"Az öröksége undort kelt bennem és a társadalom minden tisztességes tagjában" - tette hozzá.

Az Iskolatestvérek közleményükben azt írták, hogy Brophy visszaélt a gyermekek bizalmával.

"Ezek a tettek hatalmas fájdalmat és szenvedést okoztak, amit igazán bánunk" - állt a közleményben.

Egy vizsgálóbizottság megállapította, hogy az 1950 és 2010 között szolgáló ausztrál katolikus papok és szerzetesek összesen hét százaléka vádolható gyermekek szexuális zaklatásával.

A feltételezett molesztálók száma az Iskolatestvéreknél az egyik legmagasabb. A szerzetesrend tagjaival szemben 328 esetben tettek feljelentést szexuális visszaélés miatt, 219 panasz a queenslandi Beaudesertből érkezett.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×