eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Több mint 100 millió ember láthatja a hétfői teljes napfogyatkozást

Hétfőn teljes napfogyatkozás lesz az Egyesült Államok felett.

A jelenség maximuma Kentucky államban lesz, ahol 2 perc 40 másodpercig fogja eltakarni teljesen a Hold a Napot. A jelenség mintegy 115 km-es sávban lesz megfigyelhető.

Szinte az egész kontinentális Egyesült Államokat ferdén kettészeli ez a jelenség, így nagyon sok, több mint 100 millió tanúja lehet - mondta Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.

Sok városban fesztiválokkal, programokkal készülnek a nagy eseményre, amelyre a világ minden tájáról érkeznek az emberek. "Létezik egy olyan turisztikai alműfaj, hogy asztroturizmus - a csillagászat iránt érdeklődő emberek, amatőr csillagászok a világ lehető legtávolabbi pontjairól is képesek odautazni egy-egy teljes napfogyatkozásra, hiszen ez egy fantasztikus élmény" - mondta a szakember.

Magyarországon legutóbb 1999 augusztus 11-én volt látható teljes napfogyatkozás, legközelebb pedig 2081-ben lesz látható. Európában legközelebb 9 év múlva, Spanyolországból lesz megfigyelhető teljes napfogyatkozás.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×