eur:
394.32
usd:
369.62
bux:
65192.74
2024. április 19. péntek Emma

Besokallt a háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-bizottság tagja

Carla del Ponte, az ENSZ Szíriai Vizsgáló Bizottságának egyik tagja azt mondta vasárnap, hogy lemond megbízatásáról, mivel a világszervezet Biztonsági Tanácsától várt politikai támogatás elmaradása lehetetlenné tette munkájukat.

A 70 éves Carla del Ponte, aki a Ruandában és a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntettek ügyében is a vád képviselője volt, az SDA svájci nemzeti hírügynökség jelentése szerint a Locarnói Filmfesztivál alkalmából rendezett panelbeszélgetések egyikén azt mondta, hogy már előkészítette felmondólevelét.

"Távozom ebből a bizottságból, amely semmilyen politikai szándék támogatását nem élvezi" - mondta del Ponte, hozzátéve, hogy ilyenformán az ő szerepe a testületben is csak egy "alibi". "Nincs hatalmam, amíg a Biztonsági Tanács tétlen marad" - panaszkodott.

Del Ponte egykori svájci főügyész 2012 szeptemberében csatlakozott a világszervezet Emberi Jogi Tanácsa által létrehozott, független szakértőkből álló testülethez, amely rögzíti az olyan incidenseket, mint például a vegyifegyver-támadások, az iraki jazidi népcsoport ellen elkövetett népirtás, az ostromlott települések ellen alkalmazott taktikák vagy a segélykonvojok bombázása.

A vizsgálóbizottság nyilatkozatban reagált del Ponte szavaira, azt állítva, hogy az ügyésznő már júniusban tájékoztatta kollégáit arról, hogy a közeli jövőben távozik a testületből. A bizottság egyúttal hangsúlyozta, hogy folytatják a vizsgálataikat.

"Kötelességünk folytatni a testület munkáját az emberiség által ismert legsúlyosabb jogsértések és nemzetközi bűncselekmények számtalan szíriai áldozatának nevében" - áll a nyilatkozatban.

Del Ponte távozásával csak két tagja marad a bizottságnak, a brazil Paulo Pinheiro és Karen Koning AbuZayd az Egyesült Államokból. A 2011 augusztusában létrehozott vizsgálócsoport rendszeresen jelentést tett az emberi jogok megsértésének eseteiről, de többnyire süket fülekre találtak azok a felhívásai, hogy a szemben álló felek tartsák be a nemzetközi jogot.

Bár a világszervezet dolgozik rajta, hogy kinevezzen egy új testületet a vádemelések előkészítésére, egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy bíróságot állítanának fel a hat és fél éve tartó szíriai háború bűnöseinek elítélésére, vagy akár csak arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) jogkörébe szándékozna utalni ezeket a Szíriában elkövetett háborús bűntetteket.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×