eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Szerdán búcsúzik Fülöp herceg

Szerdán búcsúzik Fülöp herceg

Egyedül teljesítendő utolsó hivatalos programjára készül Fülöp edinburghi herceg. II. Erzsébet 96 esztendős férje szerdán több mint 22 ezer hasonló kötelezettség után vonul vissza a közélettől.

A Buckingham-palota tájékoztatása szerint amennyiben szeretne, a herceg "időről időre" részt vesz majd eseményeken a királynővel, vagyis várhatóan nem vonul vissza teljesen.

Szerdai utolsó programja keretében a herceg

megszemléli a királyi haditengerészet Buckingham-palotánál rendezett felvonulását.

Fülöp a második világháború idején a brit haditengerészet kötelékében szolgált.

II. Erzsébet férjének visszavonulását nem sokkal 96. születésnapja előtt, májusban jelentette be az udvar. Hangsúlyozták, hogy Fülöp herceg nem egészségi okok miatt vonul vissza, noha karácsony környékén mind az uralkodó, mind a férje súlyos megfázással küszködött, ami miatt több programjukat is le kellett mondani. Június közepén Fülöp herceg két napra kórházba került fertőzés miatt, kiemelték azonban, hogy erre elővigyázatosságból került sor.

II. Erzsébet 1952-es trónra lépése óta férje 22 219 eseményen vett részt egyedül. Hatszázharminchét hivatalos látogatást tett külföldön, 5496 beszédet tartott - derült ki a Buckingham-palota által vezetett statisztikából. Az edinburghi herceg 785 szervezetnek vállalta a védnökségét.

Kötelezettségeit a trónörökös és unokái közül Károly herceg két fia, Vilmos és Harry veszi át. Károly egyre több külföldi eseményen képviseli az uralkodót, így volt ez hétfőn is, amikor Belgiumban részt vett a harmadik ypres-i csata kitörésének századik évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású megemlékezésen. Vilmos herceg pedig a múlt héten teljesítette utolsó szolgálatát mentőhelikopter-pilótaként, hogy a jövőben több feladatot tudjon vállalni a királyi család tagjaként.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×