eur:
395.74
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Van, ahol már nem lesznek óriásplakátok sem az utak mellett

Szeptembertől eltűnnek az óriási reklámtáblák a csehországi autópályák, a gyorsforgalmi és az elsőrendű utak mellől. A törvény módosítását 2012-ben fogadta el a cseh képviselőház, s a reklámok eltüntetésének ötéves határideje augusztus végével lejár.

Augusztusban még mintegy 3000 óriásplakátot kell eltávolítani az utak mellől. A reklámtáblák tulajdonosai jelezték: tiszteletben tartják a törvényt, de több cég azt is közölte, hogy beperli az államot, mert a reklámtáblák eltávolításával komoly nyereségtől estek el.

A közutakról szóló törvény módosítása alapján ezentúl az autópályák és a gyorsforgalmi utak mentén csak azok helyezhetnek el reklámtáblákat, akik közvetlen kapcsolatban vannak a járműforgalommal: benzinkutak, út menti vendéglők és szálláshelyek üzemeltetői. Az óriásplakátokat működési helyüktől legfeljebb 200 méterre helyezhetik el. A kormány javaslata eredetileg a másod- és harmadrendű utakra is vonatkozott, de ezeket a parlament végül is kivette a törvény hatálya alól.

Európában szinte sehol sincs annyi óriásplakát és reklámtábla az utak mentén, mint Csehországban. A csehországi sztrádák mellett átlagban 50 méterenként látható egy-egy óriási reklámtábla.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×