eur:
393.09
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Erre számíthat Magyarország a kvótaperben

A főtanácsnoki állásfoglalás ellenére a Migrációkutató Intézet vezetője szerint van rá esély, hogy az Európai Bíróság Magyarországnak kedvező döntést hozzon az úgynevezett kvótaperben. A menedékkérők ideiglenes áthelyezési mechanizmusa ellen beadott magyar keresetről szerdán mondta el véleményét a bíróság főtanácsnoka.

Eléggé egyértelműen látszik, hogy a főtanácsnok a magyar és a szlovák kormány valamennyi, a tanácsi határozattal kapcsolatos kifogását elutasította – mondta a Migrációkutató Intézet főigazgatója. Orbán Balázs hozzátette, a formai és a tartalmi kifogásokkal kapcsolatban szkeptikusan nyilatkozott és azt javasolta a bíróságnak, hogy ezeket ne vegye figyelembe, ne semmisítse meg a tanácsi döntést.

„Ez azért is meglepő, mert korábban több szakértő nyilvánosan és a háttérben is úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormánynak komoly érvei vannak. Még olyan szakértők véleményét is hallottam, akik egyébként a magyar kormány döntést megtámadó indítványával és a migrációs politikájával sem értenek egyet, mégis azt gondolják, hogy az,

ahogyan megszületett a határozat a 120 ezer ember kötelező áthelyezéséről,

az nem felelt meg az uniós jog szabályainak, ezért azt a magyar kormány jogosan tudja kritizálni. A főtanácsnok az összes ezzel kapcsolatos érvelést lesöpörte az asztalról.”

Ennek ellenére van arra esély, hogy a bíróság nem a főtanácsnok, illetve a bizottság véleményét osztja – mondta a Migrációkutató Intézet főigazgatója. Orbán Balázs felidézte, nemrég volt egy viszonylag nagy port kavaró, migrációval kapcsolatos döntés, amelyben a bíróság kifejezetten szembement a főtanácsnok állásfoglalásával és annál sokkal szigorúbb döntést hozott.

„A statisztikák és a szakirodalom ugyanakkor látja az összefüggést a főtanácsnok indítványban és a végleges bírósági ítéletben foglaltak között,

a nagy számok törvénye jelenleg a magyar kormány ellen szól.

Ez még csak egy előrejelzés, még ha borús is, nem a végeredmény.”

Orbán Balázs kiemelte nehéz feketén-fehéren nyilatkozni a beadvány tartalmáról, mert Magyarország indítványában és az egész eljárásban keverednek a formai és a tartalmi érvek. Egy bírósági eljárás során a felek akkor járnak el helyesen, ha minden érvet felhasználnak – mondta a Migrációkutató Intézet főigazgatója.

„Én úgy látom, hogy ez elsősorban egy formai kérdés, a tartalmi érvelés pedig annyira összetett, és az elmúlt két év migrációs politikájából fakadóan nem lehet objektív, jogi megközelítést alkalmazni, erre egyik fél, az Európai Unió Bírósága, sem az Európai Bizottság, sem az oldalán beavatkozó államok, sem pedig Magyarország nem képes, mert

ez egy rendkívül átpolitizált kérdés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×