eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fontos hét vár Trumpra

A meghallgatások hete kezdődik Washingtonban: hétfőn az amerikai elnök vejét, szerdán az egyik fiát és a volt kampánytanácsadóját hallgatják meg a Oroszországhoz fűződő kapcsolataik ügyében a szenátusban.

Összejátszott-e a tavalyi elnökválasztási kampányban Donald Trump kampánycsapata orosz tisztségviselőkkel? - hónapok óta ez a fogasnak látszó kérdés az egyik legfőbb téma, kongresszusi, valamint FBI-vizsgálatok tárgya Washingtonban. Michael Morell, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik volt igazgatója márciusban így fogalmazott: "ami azt a kérdést illeti, hogy vajon a Trump-kampány konspirált-e az oroszokkal. nagy a füstje ennek, de nincs lángja".

A héten Pat Buchanan konzervatív író és publicista, Nixon, Ford és Reagan elnökök volt tanácsadója már arról írt: "úgy tűnik, hogy volt láng, mégpedig a Trump-toronyban. 2016. június 9-én Jared Kushner, ifjabb Donald Trump és Paul Manafort oroszokkal találkozott Hillary Clinton kampányáról szóló terhelő információk ígérete miatt.

Ez ugyan nem bűncselekmény, de baklövés volt".

Buchanan kommentárja érzékelteti azt a politikai légkört, amelyben a héten a szenátus bizottságaiban Trump veje és tanácsadója, Jared Kushner, legidősebb fia, ifjabb Don Trump és kampányának első menedzsere, Paul Manafort meghallgatását tartják. Ifjabb Trump és Manafort várhatóan szerdán jelenik meg a törvényhozók előtt, Jared Kushnert hétfőn hallgatják meg.

Ám az elnöki vő és a főtanácsadó meghallgatását zárt ajtók mögött rendezik. Abbe Lowell, Kushner ügyvédje a minap az ABC televízióban ugyan azt mondta, hogy ügyfele készségesen és önként együttműködik a kongresszusi politikusokkal, bármilyen kérdésre válaszol, minden információt megad - de csakis zárt ülésen.

A szenátus hírszerzési bizottságának tagjai márciusban jelezték először, hogy Jared Kushnert is meghallgatnák a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozásról folyó vizsgálódások keretében. Elemzők az elnöki vő hétfői szenátusi megjelenését az orosz szálakról folyó vizsgálatok új szakaszának tartják, valószínűleg azért is, mert a 36 éves ingatlanmágnást Donald Trump egyik bizalmasaként tartják számon.

A törvényhozók várhatóan megkérdezik Kushnert, hogy miért hallgatta el találkozóit Kremlhez köthető orosz üzletemberekkel, és miért nem tett eleget törvényi kötelezettségeinek e találkozók bejelentését illetően. A meghallgatáson - az amerikai sajtóban megjelent információk szerint - a szenátorok valószínűleg nem csupán Kushner, hanem a Trump-kampánycsapat egészének orosz kapcsolatairól is faggatóznak majd.

Az érdeklődés kivált erős, mert Donald Trump, valamint korábbi és jelenlegi munkatársai mindig cáfolták, hogy olyan kapcsolatfelvételeik is voltak oroszokkal, amelyeket nem hoztak nyilvánosságra. Aztán kiderült, hogy állításaik és közleményeik nem feleltek meg a valóságnak.

Legutóbb - másfél héttel ezelőtt - a The New York Times című napilap azt hozta nyilvánosságra, hogy Jared Kushner, ifjabb Don Trump és Paul Manafort társaságában egy orosz ügyvédnővel, Natalja Veszelnyickajával találkozott. Az ügyvédnő Hillary Clintonról, a demokraták elnökjelöltjéről ígért terhelő adatokat és dokumentumokat, az akkor még elnökjelölt Donald Trump családtagjai és munkatársai kapva kaptak az alkalmon: ez volt a tavaly júniusi találkozó a Trump-toronyban.

Nyilvánosságra került az is, hogy Veszelnyickaja - akivel a találkozót Robert Goldstone zenei producer, ifjabb Trump ismerőse hozta össze - kliensei között tudhatta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) is. Natalja Veszelnyickaja egyébként a múlt héten bejelentette: kész tanúskodni az amerikai kongresszusban a találkozón elhangzottakról.

A múlt csütörtökön 22 demokrata párti képviselő levelet írt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügyvezető igazgatójának, megkérdezve, vajon Kushner felesége, Ivanka Trump szintén elhallgatta-e férje egynémely külföldi kapcsolatát, vagy nem tett említést akár a saját - az orosz szálak felgöngyölítése szempontjából fontos - kapcsolatairól sem.

A törvényhozók Ivanka Trumpot még nem invitálták meghallgatásra.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×