eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Frans Timmermans: Vannak problémák Magyarországgal

Frans Timmermans: "Vannak problémák Magyarországgal"

A lengyel igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a varsói vezetést az Európai Bizottság. A testület első alelnöke arról is beszélt szerdai sajtótájékoztatóján, hogy a jogállamiságot érintő kérdésekben jelen pillanatban nem összevethető a lengyelországi és a magyarországi helyzet.

Az Európai Bizottság és az igazságügyi reform más kritikusai szerint a változtatások alááshatják a bírói függetlenséget Lengyelországban.

Frans Timmermans, a testület első alelnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján jelezte, súlyos aggodalmaik vannak a reformmal kapcsolatban, és nem csak ők, hanem az Európai Tanács, az Európai Parlament, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság is aggályait fejezte ki az ország jogállamiságában tapasztalt folyamatokra reagálva – mondta az első alelnök, majd közölte, a bizottság a vitatott igazságügyi reform felfüggesztésére szólítja fel Varsót.

A reform több eleme jelentősen növeli a jogállamiságot érő rendszerszintű veszélyt Lengyelországban, egyes jogszabályváltozások alááshatják a bírói függetlenséget, negatív hatással lehetnek a hatalmi ágak szétválasztására” - fogalmazott Timmermans, aki több konkrét példán keresztül is bemutatta, miért látják különösen problémásnak a jogszabályváltozásokat.

Az alelnök jelezte, szükség esetén kötelezettségszegési eljárást indíthatnak, sőt, azt mondta, közel járnak az akár szavazatfelfüggesztéssel járó hetes cikkely szerinti eljárás megindításához is.

Az első alelnök újságírói kérdésre összehasonlította a budapesti és a varsói helyzetet, és azt mondta, a

 jogállamiság kérdésében a lengyel és a magyar helyzet eltér, 

ugyanis Magyarországon nem kívánják az igazságügyi miniszter befolyása alá vonni a bírói testület munkáját, azaz nem kérdőjelezik meg a hatalmi ágak szétválasztását. Kiemelte azonban, hogy "vannak problémák Magyarországgal", amelyek miatt kötelezettségszegési eljárások vannak folyamatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×