eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Emeletig érő szeméthegyek lepték el Lemberget

A nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) mindenekelőtt fenséges épületeiről és gyönyörűen konzervált óvárosáról híres, de egy ideje rossz hírét keltik az elképesztő szeméthalmok.

700 ezer lakosú város egyes külső kerületeiben

a kukákat május óta nem ürítik, a bűz elriasztja a turistákat, az elszaporodó patkányok fenyegetik a közegészségi állapotokat.

A helyi hatóságok és az önkormányzat egymásra hárítja a felelősséget, miközben a szeméthalom egyre nő az utcákon.

Június elején a lakók tiltakozásul több utcát eltorlaszoltak, egyesek felgyújtották a szemetet.

"Leírhatatlan a bűz. Egyes szeméthalmok az épületek második emeletéig érnek" - mesélte az AFP francia hírügynökségnek az 58 éves Marija Szidorovics, aki a harmincfokos hőség ellenére sem meri kinyitni az ablakokat. "A játszóterek mentén is vannak kukák, a gyerekek hetek óta nem játszhatnak" - teszi hozzá.

Az orvosok osztják a lakosok aggodalmait. "Ha nem biztosítjuk sürgősen a szemét eltakarítását, veszélybe kerülhet az emberek egészsége" - közölte az AFP-vel Volodimir Zub, a városi egészségügyi hivatal főnöke. "Egy ilyen helyzet fertőzéseket okozhat, a rágcsálók, a betegségek hordozóinak a száma veszélyesen megemelkedhet" - figyelmeztetett Zub.

Miközben sok lakos a városi önkormányzatot hibáztatja a hulladékválság kezeléséért, a polgármester, s egyben az egyik ellenzéki párt, az Önsegély (Szamopomics) vezetője, Andrij Szadovij az ukrán hatóságok szervezett blokádjáról beszél.

A probléma 2016 nyaráig nyúlik vissza, amikor Lemberg közelében kigyulladt, majd beomlott az ország legnagyobbjaként számon tartott hulladéklerakó. Négy tűzoltó vesztette életét, a telepet a hatóságok bezáratták.

"Azóta próbálunk találni egy olyan helyet, ahol elhelyezhetnénk a napi 600 tonna háztartási szemetet" - magyarázta a 48 éves Szadovij. "Az országban van körülbelül öt és fél ezer hulladéklerakó, s úgy gondolom, tudnánk találni megoldást, de a tárolók mindegyike, egyik a másik után, bezárta előttünk a kapuit" - bizonygatta Szadovij.

Andrij Szadovij azzal vádolja a kormányt: nyomást gyakorolt a szeméttelepek tulajdonosaira, hogy ne fogadjanak be Lembergből érkező hulladékot. Szerinte a hatóságok megpróbálják lejáratni mint polgármestert, s mint az Önsegély vezetőjét.

A viszony az egykori szövetségesek, a lembergi polgármester és Petro Porosenko elnök között nem a legjobb. A Szadovij vezette Önsegély tavaly februárban két másik párttal együtt kilépett a kormánykoalícióból, a korábban több mint kétharmados Európa-párti törvényhozási többség szűk egyszerű többségre csökkent.

"A blokád oka az, hogy akadályozzuk a hatóságokat nem demokratikus terveik megvalósításában" - állította Lemberg polgármestere.

Vadim Karaszjov, a globális stratégiákkal foglalkozó kijevi intézet vezetője szerint is a probléma inkább politikai, mint gazdasági.

"Ha Szadovijnak nem lennének nemzetpolitikai ambíciói, a problémát sokkal gyorsabban is meg lehetett volna már oldani" - magyarázta Karaszjov az AFP-nek.

A hatóságok minden vádaskodást visszautasítanak. Szerintük kizárólag a lembergi polgármester felelős a szemétválságért. Mindenesetre Volodomir Hrojszman kormányfő kénytelen volt beavatkozni, amikor a Szamopomics három képviselője éhségsztrájkba kezdett, kikényszerítendő, hogy a kormány tegyen lépéseket a válság megoldása érdekében.

Hrojszman arra is felszólította az önkormányzatokat, hogy segítsenek Lembergnek a hulladékfeldolgozásban.

A kormány 50 millió hrivnyát (1,7 millió eurót) is ígért egy új szeméttároló kialakítására a város körzetében.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×