eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Besokalltak az olaszok, elegük van az embercsempészekből

Felülvizsgáltatná az Földközi-tenger partvidékének ellenőrzésére kialakított uniós programot, a Tritont Olaszország. Az olasz belügyminiszter tegnapi nyilatkozata alapján, ha ez nem sikerül, országa kiléphet a műveletből.

Ma kezdi meg a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség varsói székházában a Triton művelet "felülvizsgálatáról" szóló egyeztetéseket Róma, mivel az olasz kormány el akarja érni, hogy az uniós hajók ne csak az olaszországi partokra szállítsák a Földközi-tengeren kimentett embereket.

Ha mindez nem sikerül, Marco Minniti olasz belügyminiszter minapi nyilatkozata szerint Olaszország kész kilépni a műveletből.

Molnár Anna, a közszolgálati egyetem docense szerint azonban ez nem jelentene érzékelhető változást a migrációs trendben.

"Látszik, hogy eléggé elkeseredetten próbálnak valamilyen megoldást találni, mert

ugyan az emberélet az első, viszont mágnesként vonzza az emberkereskedőket,

embercsempészeket és rajtuk keresztül a migrációs nyomást.

A mentésre összpontosító Triton művelet mellett Olaszország is részese az EU Navfor Med elenvezésű katonai műveletnek, amely az embercsempészek hajóit vette célba, ám a destabilizálódott Líbia partvidékére nem terjed ki hatásköre, habár innen indul a legtöbb migránsokat szállító hajó a Földközi tengeren – tette hozzá Molnár Anna.

"Már a líbiai partokhoz közeli vizekre kiviszik a hajókat, ott valamilyen módon értesítik vagy a nemzetközi szereplőket, vagy az NGO-kat, akik viszont kiviszik utána Olaszországba azokat a bajbajutottakat, akiket ők mentenek ki. Részben ezért akarta az olasz kormány egy korábbi terve alapján ezen NGO-k, vagyis civil mentőhajók előtt lezárni a dél-olaszországi kikötőket, hátha elrettenti őket tevékenységüktől az, hogy csak több száz kilométerrel távolabbi kikötőkben, Triesztben vagy Genovában köthetnének ki.

Mindeközben az olasz belpolitika egyik legfontosabb témája továbbra is a migráció. Matteo Renzi, az olasz balközép Demokrata Párt miniszterelnök-jelöltje vasárnap, némileg módosítva korábbi álláspontját, már úgy fogalmazott, hogy

a tengeren átkelőket menteni kell, de nem kell mindenkit befogadni.

Maurizio Gasparri, az ellenzéki Hajrá Olaszország politikusa viszont aláhúzta, hogy amint ismét kormányra kerül, az olasz jobbközép leállítja az illegális bevándorlást és a veszélyes tengeri átkelést, a nem kormányzati szervezetek kitiltásával, az olaszországi kikötők lezárásával és igazi hajóblokáddal.

A júniusi helyhatósági választások után, amelyen a jobbközép Hajrá Olaszország és az Északi Liga alkotta szövetség jelöltjei szerezték meg a legtöbb polgármesteri széket, várhatóan 2018 tavaszán esedékesek az olasz parlamenti választások.

Bár a mentőhajókról zajló vitával egy időben az utóbbi napokban az MTI szerint majdnem teljesen leállt a Líbiából Olaszországba tartó migráció, tavaly több mint 180 ezer, idén pedig már több mint 80 ezer migráns érkezett Olaszországba a Földközi-tenger felől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×