eur:
394.75
usd:
370.7
bux:
65114.77
2024. április 19. péntek Emma
A második világháború óta elkövetett legszörnyűbb vérfürdőre emlékezik ma Európa

A második világháború óta elkövetett legszörnyűbb vérfürdőre emlékezik ma Európa

Ma 22 éve történt a srebrenicai mészárlás.

Már szombaton több ezren indultak el a hagyományos srebrenicai békemenetben a bosznia-hercegovinai Tuzla melletti Nezuk faluból, tegnap este érkeztek meg Srebrenicába, ahol ma emlékeznek meg a huszonkét évvel ezelőtti mészárlásról.

A második világháború óta elkövetett legszörnyűbb vérfürdőre emlékezik ma Európa

A résztvevők az elmúlt napokban ellentétes irányban tették meg azt az útvonalat, amelyen a srebrenicai muszlimok 1995-ben menekültek a tömegmészárlás elől.

Ma a megemlékezés keretében a Srebrenicától északra fekvő Potocari faluban kialakított emlékhelyen 70 újonnan azonosított áldozatot temetnek el, amivel 6574-re nő az oda temetett áldozatok száma.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt, a környékbeli muszlim lakosság ezért itt keresett menedéket.

A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a 400 felfegyverzett holland ENSZ-békefenntartó tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban lemészároltak.

A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

A második világháború óta elkövetett legszörnyűbb vérfürdőre emlékezik ma Európa

A hivatalos szerb álláspont ugyan elismeri, hogy szörnyű bűncselekmények történtek Srebrenicában, de a gyilkosságokat nem tartja népirtásnak.

Bűnösnek találták

Az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta, és negyvenéves börtönbüntetésre ítélte Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt csütörtökön a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék. Karadzic fellebbezett az ítélet ellen.

A hágai fellebbviteli bíróság egyébként nemrég mondta ki, hogy részben felelőssé tehető a holland kormány mintegy háromszáz boszniai muzulmán haláláért, akiket szerb katonák 1995-ben meggyilkoltak, miután elhurcolták őket a holland ENSZ-békefenntartók bázisáról.

Korábbi sajtóhírek alapján várhatóan kétszáz olyan egykori katona is beperli a holland államot, akiket annak idején Srebrenicába vezényeltek békefenntartóként.

A felperesek jogi képviselője közölte, hogy ügyfelei a mészárlás óta eltelt 22 év után egyenként jelképes 22 ezer eurós kártérítést követelnek az elszenvedett traumáért. A panaszosok állítása szerint ugyanis a holland kormány tudhatta, hogy a misszió teljesíthetetlen, a világ ráadásul azóta is őket okolja, mert nem tudták megelőzni a vérfürdőt – vélekednek az egykori katonák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×