eur:
393.87
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Donald Trump visszatáncolt egy kulcsfontosságú kérdésben

Donald Trump amerikai elnök republikánus párti bírálatok hatására visszatáncolt vasárnap attól az amerikai-orosz kiberbiztonsági együttműködéstől, amelyben Vlagyimir Putyin orosz államfővel állapodott meg két nappal korábban a G20-as országcsoport hamburgi csúcsértekezletén.

Tekintélyes republikánus politikusok bírálták vasárnap az elnököt az orosz államfővel folytatott tárgyalásai miatt, mert szerintük Moszkvában nem szabad megbízni. Még Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete is azt mondta a CNN hírtévében: "Nem bízhatunk meg Oroszországban és soha nem is fogunk megbízni benne. De ha közel kerülsz azokhoz, akikben nem bízol, akkor rajtuk tarthatod a szemedet és ellenőrizheted őket".

Steven Mnuchin pénzügyminiszter viszont jelentős eredménynek minősítette az amerikai-orosz kiberbiztonsági együttműködésről szóló megállapodást.

Trump elnök vasárnap reggel még azt írta a Twitteren: "Áthatolhatatlan kiberbiztonsági munkacsoportot hozunk létre az olyan ügyekre, mint a választásokba való kibernetikai beavatkozás".

Később már azt írta: "Az, hogy beszéltem Putyin elnökkel a kiberbiztonsági munkacsoportról, nem jelenti, hogy megvalósíthatónak gondolnám. Megvalósíthatatlan." Hozzátette: "A szíriai tűzszünetről szóló megállapodás Oroszországgal azonban lehetséges, (...) és meg is történt."

Szvetlana Lukas, az orosz elnök főtanácsadója szintén mértéktartónak mutatkozott az együttműködésről. Ha sikerülne is létrehozni a kiberbiztonsággal foglalkozó orosz-amerikai közös munkacsoportot, "az nem azt jelenti, hogy azonnal, gyakorlatilag holnaptól munkához is látna" - közölte egy hétfői sajtótájékoztatón.

Lukas azt mondta: lehet, hogy a G20-csúcstalálkozóról szóló egyes médiabeszámolók szerint a közös bizottság létrehozása már előre eldöntött kérdés volt, de valójában csak "egy javaslat volt Putyin elnök részéről. A találkozó résztvevőin kívül senki sem tudja, hogy a javaslatot milyen formában fogalmazták meg, és Trump elnök hogyan reagált. Trump valószínűleg még nem áll készen erre az egyedi kezdeményezésre annak jelenlegi szakaszában", "de az nem azt jelenti, hogy a két fél között nem lehet együttműködés ezen a területen olyan formában, amely mindkettejüknek megfelel" - mondta az orosz tisztségviselő.

Hétfőn a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök nem ígérte meg egymásnak egy közös munkacsoport létrehozását a kibernetikai biztonság érdekében, hanem leszögezte, hogy kész ezen munkálkodni. (Beszélt továbbá Ukrajnáról és egy rejtélyes, Amerikában lobbizó orosz ügyvédről is - cikkünket itt olvashatják.)

A hamburgi csúcstalálkozón Trump hosszas kétoldalú megbeszélést folytatott Putyinnal, a kiberbiztonságról legalább 40 percet egyeztettek - közölte Lukas. A megbeszélés során az amerikai elnök többször is utalt arra, hogy Moszkva beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba, Putyin azonban határozottan visszautasította a vádakat.

A Reuters hírügynökség szerint a közös munkacsoport ötlete már kezdetben esélytelennek tűnt.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×