eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Rendőrségi adatok: elképesztő események voltak Hamburgban

Rendőrségi adatok: elképesztő események voltak Hamburgban

Csaknem 500 rendőr sebesült meg a németországi Hamburgban a G20-csúccsal összefüggésben indított rendőri műveletben vasárnap ismertetett adatok szerint.

A szombaton véget ért csúcstalálkozó előtt több mint két héttel, június 22-én indított műveletben összesen 476 rendőr sebesült meg. Sokan agyrázkódást szenvedtek, de előfordult tűzijáték okozta arcsérülés is, két helikopterpilóta pedig szemsérülést szenvedett, mert lézernyalábot irányítottak a pilótafülkére. Ez utóbbi cselekmény elkövetőit emberölési kísérlet gyanújával keresik.

A rendőrök 186 embert előállítottak, 225-öt őrizetbe vettek, és kezdeményezésükre az illetékes bíróságok kiadtak 37 letartóztatási parancsot.

A legsúlyosabb zavargás idején, péntek este a Schanzenviertel nevű városrészben azért vártak órákig a barikádokat emelő, kövekkel, palackokkal dobáló és gyújtogató tüntetőkkel szemben felsorakozott rohamrendőrök, mert kiderült, hogy csapdába akarják csalni őket a többi között Molotov-koktélokkal és acélgolyók kilövésére használt csúzlival felszerelt szélsőségesek, akik tetőkön rejtőztek el. Ezért bevárták, hogy helikopterről felmérjék a helyzetet, és terrorelhárító egységeket hívtak segítségül.

A rendőrök életét sodorták volna veszélybe, ha nem így járnak el - emelte ki Ralf Martin Meyer rendőrfőkapitány és Hartmut Dudde, a művelet vezetője.

Elmondták, hogy a G20-csúcs alkalmából június 22. óta több mint 50 nagyszabású tüntetést tartottak Hamburgban. A megmozdulások túlnyomó többsége ugyan békés volt, de a helyi, a Németország más tartományaiból és külföldről érkezett baloldali szélsőségesek az erőszak Németországban soha nem tapasztalt hullámát indították el.

A hatóságok másfél évig dolgoztak a művelet előkészítésén és húszezernél is több rendőrt vontak össze Hamburgba, mégsem sikerült megakadályozni az erőszakot, mert

senki sem számított arra, hogy a baloldali szélsőségesek minden eddiginél brutálisabban lépnek fel.

Ezek az emberek "bűnözők, és gátlástalan erőszakos cselekményeiket senki sem tudta volna előre megjósolni" - hangsúlyozta Andy Grote belügyi szenátor, a tartományi rangú város kormányának közbiztonságért felelős tagja.

Olaf Scholz első polgármester - a tartományi kormány vezetője - leszögezte, hogy elfogadhatatlannak tartja a rendőrök "igazán hősies" tevékenységének bírálatát. A rendőrök "nagyon nagy munkát végeztek, hálát és támogatást érdemelnek" - mondta a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa.

Hozzátette: elfogadhatatlan a társadalmat egyre inkább jellemző "eldurvulás" is, amelyet jelez, hogy a zavargásokba bekapcsolódott nagyon sok kívülálló is, akik

nem politikai okokból, hanem szórakozásból, "partihangulatba" kerülve rontottak rá a rendőrökre.

A politikus és a rendőrségi vezetők egyaránt jelezték, hogy a művelet mérlege nem teljesen negatív. A G20-csúcs és a delegációk tagjaival együtt mintegy ötezer résztvevő biztonságáról sikerült gondoskodni, annak ellenére, hogy baloldali szélsőséges körök számos akcióval igyekeztek megzavarni a kétnapos rendezvényt.

Azonban "igen nyomasztó", hogy csaknem 500 rendőr testi épségét nem sikerült megóvni, mint ahogy a hamburgiak tulajdonának, vagyonának és a hamburgiak köztulajdonának biztonságáról sem sikerült maradéktalanul gondoskodni - utaltak a felgyújtott autókra, kifosztott üzletekre és feldúlt utcákra.

A rendőrségi művelet "nem úgy sikerült, ahogyan elképzeltük"

- mondta Olaf Scholz.

Ugyanakkor a szolidaritás is erős a hamburgiakban - emelte ki a város első polgármestere, meghatónak nevezve, hogy sokan virágot visznek a kórházakban ápolt rendőröknek, és társadalmi munkában folytatják a Schanzenviertelben keletkezett károk felszámolását, romok eltakarítását.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×