eur:
393.86
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Vallott a terrorista, aki Elton John koncertjén akart pokolgépet robbantani

Londonban életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték azt a tizenkilenc éves, közel-keleti származású dzsihádistát, aki azt tervezte, hogy vagy Elton John popkoncertjét robbantja fel, vagy az Oxford Street járókelőit. Legkevesebb tizenhat és fél évet kell börtönben töltenie.

A tizenkilenc éves Harun Szajed azt tervezte, hogy öngyilkos bombamerényletet hajt végre, de előbb géppisztoly-sorozatot ad le áldozataira. Mindenképp az iszlám mártírja akart lenni.

Tervei megvalósításához robbanóanyagra és lőfegyverre volt szüksége. Úgy bukott le, hogy evégett dzsihádista kapcsolatokat keresett, és tárgyalni kezdett a merénylet anyagi fedezetének biztosításáról. Szajed nem tudta, hogy tárgyalópartnere a brit terrorelhárítás beépített embere volt. Végül ő maga szerzett százötven fontot, s ezt egy kávézóban megbeszélt találkozón adta át új ismerősének, aki vállalta, hogy az összeg ellenében készít neki bomba elrejtésére alkalmas mellényt és leszállítja egy repeszbomba alkatrészeit.

A párbeszédről rejtett kamerával felvétel készült. Szajed azt mondta a beszélgetés során: "Tudom, hogy vagy meghalok, vagy bebörtönöznek, de tettem jutalmául végül a dzsannába, azaz a mennyekbe jutok."

A BBC Rádió tavaly szeptemberben rendezett szabadtéri megakoncertet a londoni Hyde Parkban, Elton John és a Status Quo felléptével. Szajed ennek az eseménynek a közönségét akarta megtámadni. A hónap elején letartóztatták.

A brit terrorelhárítás 2013 óta tizennyolc hasonló merénylettervet hiúsított meg.

A tárgyaláson Szajed azt vallotta, hogy nézetei a dzsihádról megváltoztak, és immár elítéli a manchesteri popkoncerten májusban elkövetett, huszonhárom halálos áldozatot követelő iszlám robbantás elkövetőit is.

De a megcáfolhatatlan bizonyítékok hallatán kénytelen volt beismerni bűnösségét, és elfogadni az életfogytiglanra szóló ítélet indoklását - ahogy a bíró mondta: "egy nagy hagyományú, ősi vallás törvényeit durván eltorzítva, barbár és kegyetlen bűnszövetkezet szolgálatába állt."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×