eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megvétózták a németek Erdogan hamburgi buliját

A német szövetségi kormány nem engedélyezi a július elején, a G20-csúcs alkalmából Németországba látogató Recep Tayyip Erdogan török államfőnek, hogy Hamburgban tömegrendezvényt tartson.

A török fél hivatalos megkereséssel fordult nemrég a berlini vezetéshez, jelezve, hogy az államfő a G20-as csúcstalálkozó alkalmából beszédet kíván mondani honfitársai előtt Hamburgban, ám – amint a német külügyminiszter közleménye fogalmaz – Sigmar Gabriel már hetekkel ezelőtt megmondta német kollégájának, hogy ezt nem tartja jó ötletnek, mert a G20-csúcs miatt eleve nincs elég rendőr a rendezvény biztosítására, és egy ilyen rendezvény a német-török kormányzati konfliktusok miatt sem lenne ildomos.

Recep Tayyip Erdogant "fontos vendégként" természetesen a legnagyobb tisztelettel fogadják majd a hamburgi találkozón, de jelenleg ezen kívül semmi másra nincs lehetőség – tette hozzá a német külügyminiszter közleménye.

A szociáldemokrata párt politikusa kiemelte, hogy a német kormány – tehát a szociáldemokraták és az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség koalíciója - egységes ebben a kérdésben.

Azonban a külügyminisztérium mindemellett javasolja a kancellárnak, hogy tájékoztassák az EU-n kívüli államokat arról, hogy Németország nem engedélyez számukra olyan kampányrendezvényeket, amelyek célja más országok belpolitikai konfliktusainak behurcolása Németországba. A Németországban élő törökök a német társadalomhoz tartoznak, függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e német állampolgársággal, és "nem akarjuk, hogy ezeket az embereket lázítsák a hazájukban kialakult konfliktusok révén" - szögezte le Sigmar Gabriel.

Berlin és Ankara kapcsolata régóta igen feszült, részben a 2016 nyarán történt törökországi puccskísérlet nyomán Törökországban letartóztatásba helyezett német, illetve német-török kettős állampolgárok ügye miatt. A feszültséget tovább növelte, hogy Ankara megtagadta a német szövetségi parlament képviselőinek, hogy felkeressék az egyik dél-törökországi légi támaszponton, az Iszlám Állam nevű terrorszáervezet elleni koalíció tagjaként szolgáló német alakulatot, amire válaszként a német kormány a parlament támogatásával visszahívta Törökországból a német katonákat. Hasonló eset még nem fordult elő két NATO-tagország kapcsolatában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×