eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Orbán Viktor: itt az a helyes, ha az ambíciószintet alacsonyan tartjuk

Orbán Viktor: itt az a helyes, ha az ambíciószintet alacsonyan tartjuk

Különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Varsóban, a visegrádi országok (V4) és a Benelux-államok kormányfőinek csúcstalálkozója után.

Orbán Viktor a hét miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján a migráció témájáról szólva kifejtette: a tanácskozáson - amelyen különböző kulturális hátterű és alapú államok vettek részt - voltak olyan országok, amelyek világossá tették, nem akarnak változtatni kulturális mintázatukon, "mások pedig már egy sokkal színesebb világban élnek, mint mi".

Ez a nagy távolság is jól mutatja, milyen heroikus dologra vállalkozott az Európai Unió, hogy egy közös migrációs politikát építsen fel - mondta, tiszteletreméltónak nevezve ugyanakkor ezt a kísérletet, amelyben "kis lépésekben haladunk", de voltak biztatásra okot adó részletek.

Ezért "az EU-t továbbra is biztatjuk, hogy próbáljon kialakítani az egymástól távoli álláspontok ellenére valami közös koncepciót" - tette hozzá a kormányfő.

A V4-Benelux-csúcstalálkozó migrációs véleményeit úgy összegezte:

"a külső dimenziót tekintve nagyobb egyetértés volt, mint a belsőt tekintve".

Egyetértés volt abban, hogy a határokat meg kell védeni, hogy jó lenne a menekülteket és a migránsokat minél korábban szétválasztani, ahogyan abban is, hogy megállapodást kell kötni minden származási és tranzitországgal. Emellett fel kellene állítani a biztonságos harmadik és származási országok közös EU-s listáját - sorolta a közös pontokat Orbán Viktor.

Orbán Viktor: itt az a helyes, ha az ambíciószintet alacsonyan tartjuk

Bár a vélemények sokszínűek, mégis sikerült néhány kérdésben egyetérteni, ami megbecsülendő érték és eredmény - zárta nyilatkozatát a miniszterelnök, akinek szavai szerint az izgalmas találkozón közelebb kerültek a Benelux-országok vezetőihez, mint azt korábban gondolta volna.

A kormányfő újságírói kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy "a migráció kérdése minden nemzetet a szívénél érint meg", arról a kérdésről szól ugyanis, "kikkel élünk együtt egy országban".

Mivel "különböző történelem van mögöttünk, mások a hagyományaink, mást gondolunk a saját magunk integrációs képességéről, ezért nagyon nehéz lesz egy közös álláspontot kialakítani" - mondta a miniszterelnök.

Kifejtette: noha olyan álláspont kialakítható, amelynek vannak egybeeső elemei, de

egy egységes európai migrációs politika kialakítása felől kétségei vannak, és nem is nagyon látja az esélyét,

de Magyarország nem zárkózik el a tárgyalásoktól. Magyarország tiszteletben tartja az uniós tagállamok közötti - a történelmi okokból érthető - kulturális különbségeket, és a tisztelet mondatja azt, hogy "itt az a helyes, ha az ambíciószintet alacsonyan tartjuk" - fogalmazott.

Orbán Viktor: itt az a helyes, ha az ambíciószintet alacsonyan tartjuk

Egy másik kérdésre Orbán Viktor azt mondta: közép-európaiként az identitás kérdését tartja a legfontosabbnak, és a migráció éppen ezzel függ össze. "Ne csináljunk olyan migrációs politikát, amelynek eredményeképpen mi többé nem leszünk azok, akik most vagyunk" - szavai szerint ez a magyar álláspont antropológiai alapja.

A csúcstalálkozó után, hétfő délután a varsói Királyi Várban Lengyelország ünnepélyesen átadja a V4-országcsoport soros - júliustól 2018. júniusig tartó - elnökségét Magyarországnak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×