eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Megvan a Brexit menetrendje

Megvan a Brexit menetrendje

Sikerült megállapodásra jutni az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló tárgyalások legfőbb prioritásairól és menetrendjéről a Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti egyeztetések első napján - közölte hétfő este Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója.

"Megegyeztünk a tárgyalások dátumairól, lebonyolításának részleteiről és prioritásairól" - mondta Barnier az általa termékenynek nevezett ülést követő brüsszeli sajtóértekezleten.

A volt francia miniszter ismét leszögezte, hogy a jövőbeli kapcsolatokról kizárólag akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a kilépéssel kapcsolatos legfőbb kérdésekről.

Hozzátette, a közösen megszabott határidők (lásd alább) kemények, de tarthatók. "Az Egyesült Királysággal fogunk dolgozni, nem pedig ellene" - fogalmazott.

David Davis brit Brexit-ügyi miniszter kijelentette: szilárd alapokat tudtak lefektetni a további egyeztetésekhez, mindkét oldal elkötelezett, hogy mihamarabb felszámolják a bizonytalanságot, törekszenek a lehető legjobb eredményre. Hosszú még az út, de a kezdet ígéretes - vélekedett.

Theresa May brit miniszterelnök az EU közelgő csúcstalálkozóján ismertetni fogja kormánya álláspontját, és részletes ajánlatot tesz kollégáinak a szigetországban élő uniós állampolgárok jogairól, jövő hétfőn pedig nyilvánosságra hozzák majd az erről szóló dokumentumot.

Davis hangsúlyozta,

országa nem marad tagja az uniós belső piacnak, távozni fognak a vámunióból is,

és szabadkereskedelmi megállapodást szeretnének majd kötni az Európai Unióval. Kiemelte: a kiválási folyamat nem zárulhat le anélkül, hogy egyezményre jutnának a jövőbeli kapcsolatokról.

A tájékoztatás szerint a felek egyebek mellett abban állapodtak meg, hogy

négyhetes tárgyalási fordulókat tartanak július 17-i, augusztus 28-i, szeptember 18-i és október 9-i kezdettel, angol és francia nyelven.

Az első négy fordulónak az állampolgári jogok, az Egyesült Királyság fennmaradó pénzügyi kötelezettségei, illetve az ír-északír határellenőrzés kérdései lesznek a középpontjában - írták a találkozót követően közzétett dokumentumban, amelyben kitértek emellett az átláthatóság biztosításának szükségére is.

Az Egyesült Királyságban tavaly júniusban tartottak népszavazást arról, hogy az ország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A referendumon a választók 52 százaléka a kilépésre szavazott.

Theresa May március 29-én jelentette be hivatalosan országa kilépési szándékát. Az 50. cikkely kétévi időtávlatot irányoz elő a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokra, ennek alapján a britek tagsága 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×