eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Merkel és Macri kitart a klímaegyezmény mellett

Németország és Argentína egyetért abban, hogy folytatni kell a harcot a globális felmelegedés hatásai ellen, és lépéseket kell tenni a nemzetközi kereskedelem előmozdítása érdekében - jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Buenos Airesben.

Mauricio Macri argentin államfővel tartott sajtótájékoztatóján Merkel megismételte, hogy rendkívül sajnálatosnak tartja Donald Trump amerikai elnök döntését arról, hogy az Egyesült Államok kivonul a klímavédelem elleni harc fokozását rögzítő párizsi megállapodásból. Leszögezte, hogy Macrival együtt megerősítették elkötelezettségüket a klímaegyezmény betartása mellett.

A német kancellár azt is kijelentette, az Európai Uniónak továbbra is törekednie kell arra, hogy kereskedelmi megállapodást kössön a latin-amerikai államok egy részét tömörítő Mercosur szervezettel.

A sajtótájékoztatón feltett egyik kérdésre válaszolva Merkel tartózkodónak mutatkozott abban a tekintetben, hogy Donald Trump amerikai elnök "befelé fordulásával" átvehetné-e a vezető szerepet a nemzetközi politika irányításában. "Nincs olyan személy vagy ország, amely egyedül meg tudná oldani a világ problémáit - fogalmazott -, valamennyiünknek együtt kell dolgoznunk".

Merkel ellátogatott egy zsinagógába is Buenos Airesben, ahol megemlékezett az izraeli nagykövetség és a zsidó kulturális központ elleni 1994-es "borzalmas merényletekről", és emlékeztetett arra is, hogy Argentína annak idején számos, a nácik elől menekülő zsidónak biztosított új otthont.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×